Igor Dodon vrea sărbătoare oficială pe 2 decembrie. Ce urmează să sărbătorim

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, va cere Parlamentului şi Guvernului să introducă 2 decembrie (dată la care, acum 100 de ani, a fost creată Republica Democratică Moldovenească, care îşi proclamă autonomia faţă de Imperiul Rus) pe lista sărbătorilor oficiale ale Republici Moldova. Declaraţia a fost făcută la adunarea festivă dedicată împlinirii a 100 de ani de la proclamarea Republicii Democratice Moldoveneşti, transmite IPN.

Igor Dodon a cerut Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, în colaborare cu asociaţiile de istorici din ţară, să introducă în manualele de istorie compartimentul dedicat Republicii Democratice Moldoveneşti, iar Guvernului, împreună cu aceleaşi asociaţii – să editeze pe parcursul anului 2018 ediţii ştiinţifice dedicate istoriei Republicii Democratice Moldoveneşti. „Chiar dacă nu toate vor fi acceptate, vă asigur că Guvernele vor pleca, dar obiectivele noastre vor fi atinse. Atât timp cât vom păstra statalitatea, vom putea fi ferm convinşi că această ţară va rămâne urmaşilor noştri”, a declarat Igor Dodon.

Preşedintele a ţinut să menţioneze că sărbătorirea unui centenar de „mare simbolism” aminteşte că moldovenii au avut întotdeauna dorinţa de a-şi redobândi independenţa, de a-şi apăra statalitatea şi a-şi stăpâni propriul său teritoriu. Potrivit lui, după 2 decembrie 1917, Republica Democratică Moldovenească, a pledat în politica externă pentru recunoaştere internaţională. România şi Franţa îi recunoaşte statalitatea şi îşi deschid la Chişinău consulate diplomatice.

„Statul suveran actual Republica Moldova îşi are legitimitatea în epoca contemporană datorită faptului împlinit – proclamării la 2 decembrie 1917 a Republicii Democratice Moldoveneşti. Ţara proclamată de străbunii noştri nu le-a convenit unor puteri din vecinătate sau de pe continent, din această cauză, toate încercările de a dobândi largă recunoaştere internaţională s-a soldat cu eşec”, a spus preşedintele.

Igor Dodon a comunicat că a decretat o comisie de stat pentru emiterea unei monede jubiliare dedicate centenarului de la proclamarea Republicii Democratice Moldoveneşti. În cadrul adunării, a fost lansat cel de-al doilea episod al filmului documentar „Istoria Moldovei”. Primul episod a fost prezentat pe 13 noiembrie curent, ziua în care seful statului a împlinit un an de când a fost ales preşedinte.

Republica Democratică Moldovenească a fost un stat a cărui autonomie faţă de Imperiul Rus a fost proclamată la 2 decembrie 1917 de către Sfatul Ţării din Basarabia, organ reprezentativ al populaţiei din regiune. La 24 ianuarie 1918 republica şi-a proclamat independenţa. Iar la 27 martie 1918, Sfatul Ţării a votat unirea cu România.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...