A băut cianură! Verdictul în cauza morții lui Slobodan Praljak, care s-a sinucis acum trei zile

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Slobodan Praljak, croatul bosniac care s-a sinucis în urmă cu trei zile înghiţind conţinutul unei fiole într-o sală de audieri a Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPI) de la Haga, a murit din cauza unei insuficienţe cardiace provocate de cianură. Anunţul a fost făcut vineri seară de Parchetul olandez, relatează „Le Point“.

„Rezultatele preliminare ale analizelor toxicologice au arătat că Slobodan Praljak avea o concentraţie puternică de cianură de potasiu în sânge”, a precizat Parchetul într-un comunicat remis după ce a fost făcută autopsia.

„Aceasta a provocat o insuficienţă cardiacă, suspectată de a fi cauza morţii”, se precizează în document.

În paralel, săptămâna viitoare va începe o anchetă internă a TPI în completarea anchetei Parchetului olandez, solicitată de tribunal după incidentul şocant care a făcut înconjurul lumii.

În momentul în care TPI anunţa miercuri sentinţa definitivă, Slobodan Praljak, în vârstă de 72 de ani, fost comandant al forţelor croate din Bosnia, s-a sinucis cu ajutorul unei fiole cu „otravă”, a relatat avocatul acestuia.

El tocmai fusese condamnat definitiv la 20 de ani de închisoare pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii comise în timpul războiului din Bosnia (1992-1995).

Autopsia a fost făcută la Rijswijk, în apropiere de Haga, la Institutul medico-legal olandez, recunoscut drept unul din cele mai importante laboratoare de medicină legală din lume.

Doi experţi croaţi au fost trimişi la faţa locului „la solicitarea TPI”, pentru „a observa”, a declarat pentru France-Presse unul dintre purtătorii de cuvânt ai Parchetului – Vincent Veenman.

Un test provizoriu arătase joi prezenţa unei „substanţe chimice care poate provoca moartea” în fiola pe care Praljak a scos-o din buzunar, înainte de a-i bea conţinutul dintr-o înghiţitură.

Stând în picioare în faţa judecătorilor săi, Praljak a afirmat cu tărie, vorbind despre el la persoana a treia: „Slobodan Praljak nu este un criminal de război, eu resping cu dispreţ verdictul vostru”, iar apoi a înghiţit conţinutul fiolei, provocând stupoare în sala de audieri.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...