O carieră de succes acasă: Care sunt schimbările sistemice din domeniul educației din ultimii 3 ani

sulea
Foto: Sofia Suleanschi

Schimbările sistemice care s-au produs în Republica Moldova, în ultimii trei ani, în domeniul educației pentru carieră sunt prezentate la Chișinău, în perioada 1-2 decembrie 2017, în cadrul unei conferințe naționale „O carieră de succes acasă. Abordarea sistemică a educației pentru carieră”.

Evenimentul este prilejuit de finalizarea Proiectului „Reconceptualizarea Orientării Profesionale și Consilierii în Carieră” (REVOCC), implementat de către Centrul pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri (CEDA) în parteneriat cu ANOFM, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în perioada decembrie 2014 – noiembrie 2017, finanțat de către Agenția de Dezvoltare din Austria (ADA).

La conferință participă oficiali de rang înalt, reprezentanți ai ministerelor de resort, directori de licee, colegii, școli profesionale; profesori și elevi, reprezentanți ai ONG-urilor și a proiectelor de asistență tehnică active în domeniu, donatori, antreprenori, agenți economici, experți internaționali etc.

Proiectul REVOCC a contribuit la reconceptualizarea și promovarea educației pentru carieră.

În cadrul proiectului REVOCC au fost realizate un șir de transformări structurale ce țin de educația și ghidarea în carieră, inclusiv:

  • a fost revizuit și implementat modulul ”Dezvoltare personală și proiectarea carierei” în cadrul disciplinei Educație civică și la Dirigenție în clasele V-XIIși în învățământul profesional tehnic secundar.
  • au fost realizate seminare informative pentru circa 1035 de profesori de educație civică, diriginți;
  • a fost elaborat și distribuit câte 1-2 seturi de materiale didactice în toate instituțiile de învățământ (materialele didactice sunt disponibile on line, pe  și ceda.md)
  • au fost deschise. Centre de Ghidare în Carieră la AOFM Soroca, Cahul și Chișinău. Ele sunt dotate cu tehnică, mobilier, platforma electronică CCP care permite identificarea intereselor profesionale, ajută tinerii în deciziile de carieră, selectând din cele 1250 profiluri ocupaționale descrise ce profesii li se potrivesc și prezintă peste 350 filmulețe despre profesii.
  • La toate Centrele de ghidare în carieră a fost creat acces pentru persoanele cu disabilități, iar Centrul din Chișinău, în premieră pentru Republica Moldova, a fost dotat cu o platformă electronică CASPER – Sistem de evaluare a potențialului de muncă a persoanelor cu dizabilități care permite o evaluare complexă a persoanei cu dizabilități și o potrivire cu profilul unui loc de muncă.
  • a fost reconceptualizat și desfășurat, în premieră, Forumului profesiilor la nivel local etc.

„În cadrul proiectului, împreună cu partenerii, am făcut eforturi pentru ca ghidarea în carieră să fie recunoscută drept un element important al educaţiei”, a declarat Sofia Șuleanschi, director CEDA. Ea a subliniat că experienţele acumulate în cadrul proiectului REVOCC demonstrează faptul că e nevoie de continuarea conjugării eforturilor pentru a crea oportunități de dezvoltare a carierei tinerilor aici, acasă, în Republica Moldova.

La moment educația pentru carieră este parte a politicilor promovate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, ANOFM etc.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente