Cercetătorii de la Universitatea Oxford au calculat că intervalul de timp estimat între două „super-erupţii” ar fi, în medie, de 17.000 de ani. „Este un interval substanţial mai scurt decât estimările precedente”, au subliniat autorii acestui studiu ce a fost publicat în revista Earth and Planetary Science Letters.

„Acest fapt ne arată că vulcanii reprezintă pentru civilizaţia umană un risc mai mare decât credeam până acum”, au adăugat cercetătorii din Marea Britanie.

Precedentele estimări referitoare la frecvenţa de apariţie a acestor cataclisme naturale, calculate în 2004, considerau că „super-erupţiile” se produceau în medie la fiecare 45.000-714.000 de ani, a precizat Jonathan Rougier, profesor de ştiinţe statistice la Universitatea Oxford şi coordonatorul principal al noului studiu.

„Am reevaluat acest interval, pe care îl situăm de acum înainte la o perioadă cuprinsă între 5.000 şi 48.000 de ani, frecvenţa cea mai probabilă fiind de 17.000 de ani”, a adăugat expertul britanic.

Potrivit vulcanologilor, „super-erupţiile” sunt acele gigantice erupţii explozive, capabile să ejecteze cel puţin 1.000 de gigatone (o mie de miliarde de tone) de materie vulcanică în atmosferă, scrie Agerpres. Aceasta este o cantitate suficient de mare pentru a acoperi cu cenuşă un continent, pentru a întuneca cerul pentru o perioadă îndelungată şi pentru a răci clima de pe Terra timp de mai multe decenii.

Ultima „super-erupţie” care s-a produs pe planeta noastră este aceea din Taupo, în Noua Zeelandă, în urmă cu aproximativ 25.000 de ani. A existat o erupţie similară şi în Aira, Japonia, în urmă cu circa 27.000 de ani. Fiecare dintre ele a ejectat în atmosferă aproximativ 1.000 de gigatone de cenuşă şi materii vulcanice.

Muntele Agung din Bali, care a intrat recent în faza de erupţie, este un vulcan de tip „exploziv”, însă el nu este considerat un „super-vulcan”. Agung a generat două mari explozii în 1843 şi în 1963, când a ejectat în atmosferă aproximativ 1 gigatonă de materie vulcanică (1 miliard de tone). Erupţia sa din urmă cu 54 de ani a făcut peste 1.600 de morţi.