Referendum legislativ pentru anularea sistemului mixt de vot: urmează să fie creat un grup de iniţiativă

Reprezentanți ai organizațiilor societății civile au anunţat astăzi despre crearea grupului de inițiativă pentru anularea sistemului mixt de vot.

Grupul de inițiativă va face demersurile necesare pentru colectarea de semnături care să permită desfășurarea unui referendum național, până la alegerile parlamentare din 2018, pentru anularea legii prin care s-au făcut modificările la Codul Electoral, scrie agenţia de presă IPN.

Ştefan Gligor, director de programe la Centrul de Politici și Reforme (CPR), a spus la o onferință de presă că pentru a fi creat grupul de inițiativă trebuire să participe 300 de cetățeni cu drept de vot, dintre care 100 trebuie să facă parte ulterior din grupul de inițiativă pentru colectarea semnăturilor.

Următoarea procedură va fi depunerea actelor la Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru înregistrarea grupului de inițiativă. Dacă CEC va înregistra grupul, acesta ba trebui să colecteze, în termen de 2-3 luni, cel puțin 200 de mii de semnături.

Ştefan Gligor a precizat că nu este vorba despre un referendum constituțional, ci unul legislativ. După colectarea și verificarea semnăturilor, Parlamentul va avea două opțiuni, fie să anunțe desfășurarea referendumului republican pentru anularea legii prin care s-a modificat Codul Electoral și să aloce banii necesari, fie să abroge legea din proprie inițiativă, în termen de șase luni.

Valeriu Paşa, expert „WatchDog”, a spus că sunt jenante unele declarații precum că referendumul nu poate avea loc cu un an înainte de alegeri. „PDM se referă la recomandările de bune practici ale Comisiei de la Veneția, pe care tot ei le-au călcat în picioare. Noi nu vorbim despre modificarea sistemului electoral, noi vorbim despre anularea unei modificări abuzive”, a spus Valeriu Paşa.

Precizăm că mai multe organizații ale societății civile propun inițierea și desfășurarea la nivel național, până la alegerile parlamentare din 2018, a unui referendum pentru anularea legii prin care s-au făcut modificări la Codul Electoral și s-a introdus sistemul mixt de vot. Inițiatorii referendumului fac apel la toți cetățenii, organizațiile obștești și către partide politice să se implice la formarea grupului de inițiativă, mai scrie IPN.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.