În multe părți ale lumii, este interzis să folosești Wikipedia. Internauții au găsit o soluție alternativă ca să acceseze siteul anonim

wikipedia_android1-1200×600

În multe părți ale lumii, cum ar fi Coreea de Nord, Wikipedia e ceva la ordinea zilei; adică există chiar și conturi de Twitter care-i monitorizează pe angajații guvernului și modifică în timp real enclicopedia online. Dar în alte locuri, cum ar fi Turcia sau Siria, să folosești Wikipedia e cam greu, chiar periculos.

Vice scrie că Wikipedia încă e blocată în Turcia după ce guvernul a restricționat accesul pe site după o tentativă de lovitură de stat. Oamenii spun că activistul digital sirian-palestinian și editor Wikipedia Bassel Khartabil a fost executat de guvernul sirian. Pentru o Wikipedia mai sigură pentru utilizatorii săi care-și riscă viețile, fostul inginer în securitate de la Facebook Alec Muffett a început un serviciu experimental în stilul Wikipedia pe dark net care le oferă vizitatorilor protecție ridicată. Proiectul e neoficial; pentru moment, Wikipedia încă nu-i implicată.

Serviciul poate fi accesat prin browserul Tor, care-ți trece conexiunea prin mai multe zone din jurul lumii ca să-ți ascundă locația de oricine ar încerca să te găsească. Versiunea normală a Wikipedia e deja accesibilă prin Tor, dar, pentru a ajunge acolo, un utilizator trebuie întâi să iasă din rețeaua privată Tor, ceea ce permite de la un punct ca datele sale să devină de necriptat. În schimb, Muffett a creat ceva ce-i cunoscut ca un serviciu în straturi pentru Wikipedia, cum sunt foile de ceapă, pe rețeaua Tor. Asta înseamnă că datele tale nu ies din sistemul protejat și criptat al Torului și le menține ascunse.

„Site-urile în straturi sunt despre anonimitate, dar mai oferă două trăsături: Discreție (de exemplu: angajatorul tău sau ISP nu poate să vadă pe unde umbli pe internet, nici măcar pe ce site) și încredere (dacă accesezi facebookcorewwwi.onion te conectezi la Facebook, datorită felului în care sunt formate adresele la genul ăsta de site-uri)”, mi-a scris Muffett într-un email.

„Codul e liber și libre”, a adăugat el. „O fac pentru că merită să o fac.”

Când era la Facebook, Muffett a lansat serviciul în straturi al companiei în 2014,iar anul ăsta The New York Times și-au început propriul serviciu în straturi, folosind instrumentul lui Muffett pentru crearea acestui tip de site-uri, numit Enterprise Onion Toolkit (EOTK). Așadar, știe ce face. Dar serviciul Wikipedia e încă un experiment neoficial, deci e cam sărăcăcios. Serviciul utilizează certificate autosemnate care pot declanșa o alarmă în Tor, d-aia trebuie să verifici manual adresele, ceea ce ia câteva minute.

„Mi-ar plăcea să demonstrez ce înseamnă, ca să nu mai fie așa abstract”, mi-a scris Muffett. „Aș fi încântat dacă Wikimedia folosește asta sau vine cu propria soluție; cel mai important lucru din perspectiva mea e să demonstrezi conceptul, iar instrumentul meu EOTK îți oferă aproape gratuit genul ăsta de dovadă.”

Mai mult, serviciul în straturi al Wikipedia poate fi accesat, dar nu și modificat, pentru că Wikipedia blochează editarea site-ului prin Tor ca să nu aibă de-a face cu troli. Ca să facă serviciul mai ușor de folosit va trebui să se implice și Wikipedia.

Un serviciu în straturi pentru Wikipedia este o temă de discuție în comunitatea sa de ceva timp, dar Muffett pare să fie prima persoană care chiar creează unul. A scris pe Twitter că îl va lăsa „să funcționeze pentru câteva zile”, dar cu ajutorul comunității poți să-ți dai seama că Wikipedia pe Tor va deveni ceva permanent.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente