Guvernul de la Chișinău a elaborat propria viziune privind reglementarea conflictului transnistrean

Autoritățile moldovenești au pregătit propria viziune privind reglementarea conflictului transnistrean. Potrivit publicației ruse „Kommersant“, citat de Newsmaker.md, planul conține opt pagini și urmează să fie prezentat în timpul cel mai apropiat.

În el se vorbește despre necesitatea retragerea armatelor ruse din Transnistria și transformarea actualei operațiuni de pacificare cu participarea Rusiei într-o misiune civilă „de asigurare a păcii“. Se propune ca statutul nerecunoscutei Republici Moldovenești Nistrene (RMN) în componența Moldovei reintegrate să fie asemănător actualului statut al Autonomiei Găgăuze, însă cu împuterniciri mult mai restrânse.

Newsmaker.md mai scrie că despre faptul că guvernul moldovean este gata să propună propria viziune privind reglementarea conflictului transnistrean au relatat pentru „Kommersant“ patru surse, care au dorit să-și păstreze anonimatul. Potrivit acestora, documentul este numit oficial „Viziune“.

Aceleași surse susțin că documentul începe cu o constatare a necesității de retragere a militarilor ruși de pe teritoriul Moldovei. Amintim că în Transnistria, pe lângă pacificatorii ruși, se află și grupul operativ al trupelor rusești, militarii căruia păzesc depozitele cu armament rămas după destrămarea URSS. Moldova nu-i consideră pe acești militari ca fiind indispensabili în operațiunea pacificatoare și nu atribuie grupului operativ ar trupelor ruse vreun statut oficial.

În „Viziune“ se spune despre operațiunea de pacificare de pe Nistru, în care participă militari ai Rusiei, Moldovei și Transnistriei, în contextul transformării acesteia într-o misiune civilă, de garantare a păcii.

Ambele poziții descrise în document — despre retragerea grupului operativ al trupelor ruse și a munițiilor și despre reorganizarea operațiunii de pacificare într-o misiune civilă cu mandat internațional — nu constituie ceva nou.

De fapt, o anumită noutate în text este — în compartimentul dedicat limbilor. În Transnistria, conform constituției regiunii, limbile oficiale sunt moldovenească, rusă și ucraineană, toate având aceleași drepturi,. De menționat că limba moldovenească funcționează acolo în baza grafiei chirilice. În „Viziune“ însă e scris că se propune ca limba de stat să nu fie cea moldovenească, ci română.

În ce privește întrebarea-cheie, cea despre statutul juridic al Transnistriei în componența Moldovei reintegrate, sursele susțin că acesta amintește de statutul Găgăuziei.

„În “Viziunea” pregătită de guvern, statutul Transnistriei este asemănător celui al Găgăuziei, însă cu împuterniciri mai puține“, menționează sursa care a citit documentul. Potrivit acesteia, în document se prevede păstrarea constituției în Transnistria, conducătorului regiunii, parlamentului și guvernului, însă nu există dreptul de a adopta legi, ci doar acte normative.

Așa sau altfel, planul pregătit de guvernul moldovean este primul document din ultimii ani, care se referă la reglementarea conflictului transnistrean și pe care Chișinăul se pregătește să-l pună, oficial, pe masa de negocieri.

La un moment dat, intermediarii internaționali au început să îndemne insistent Chișinăul să elaboreze propriul model de soluționare a conflictului. Și autoritățile moldovenești au promis să facă acest lucru, mai scrie Newsmaker cu referire la „Kommersant”

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare