Linkuri accesibilitate

Curtea de la Haga a confirmat moartea lui Slobodan Praljak, fostul comandant al croaților bosniaci


Anunțata moarte a generalului croat condamnat Slobodan Praljak deplînsă la Mostar
Anunțata moarte a generalului croat condamnat Slobodan Praljak deplînsă la Mostar

Curtea internațională de la Haga a confirmat moartea fostului comandant al forțelor croate din Bosnia, Slobodan Praljak, care în timpul ședinței de miercuri a tribunalui a înghițit otravă. Nu se știe ce a luat Praljak, nici cum a ajuns să aibă otrava. Slobodan Praljak, a băut otrava după ce Curtea de la Haga confirmase sentința de 20 de ani închisoare, pronunțată împotriva lui în 2013. Praljak era acuzat de crime de război în Bosnia-Herțegovina. Era cunoscut pentru faptul că a ordonat și distrugerea podului istoric de la Mostar, reconstruit între timp. Miercuri, Curtea de la Haga a renunțat la acest cap de acuzație, afirmând că la vremea sa, distrugerea podului era partial justificată militar.

Praljak înaintase recurs împreună cu alți cinci lideri ai croaților bosniaci, între care Jadranko Prlic, fost ministru al apărării al croaților bosniaci.

Tot în 2013, Jadranko Prlic a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru strămutarea populației musulmane în timpul războiului din Bosnia dintre 1992 și 1995 și pentru crime, violuri și distrugerea de bunuri civile în scopul creării „Croației Mari”. Miercuri, Curtea de la Haga a confirmat condamnările pentru toți cei șase lideri ai croaților bosniaci.

La sfîrșitul lunii decembrie, Curtea de la Haga pentru crimele din fosta Iugoslavie își încetează activitatea.

XS
SM
MD
LG