/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

/VIDEO/ Gala Red Ribbon Awards: Și-au prins la piept panglică roșie în semn de susținere a femeilor HIV+

missing
29 noiembrie 2017, ora 19:29

Al treilea an consecutiv Asociația „Inițiativa Pozitivă” a organizat o seară caritabilă, pentru a oferi o speranță în plus viitoarelor mame afectate de HIV. Anul acesta, intrarea la gală a fost gratuită.

„Avem o fundație de caritate care acumulează fonduri, iar o comisie specială repartizează aceste fonduri. Din acești bani, noi procurăm seturi prenatale. În fiecare set, avem tot de ce este nevoie: scutece, șervețele, șampon și hăinuțe. Un astfel de set primesc femeile HIV pozitive, în ultima lună de sarcină”, a menționat Elena Derjanskaia, reprezentant al „Inițiativei pozitive”.

Cei prezenți la eveniment și-au exprimat susținerea față de persoanele cu HIV din Republica Moldova.

„Fiecare din noi este diferit și atât timp cât noi celebrăm viața, suntem uniți prin asta. Și pentru asta cred că aceste evenimente sunt foarte importante, mai ales pentru societatea noastră din Moldova – ca să fim cu inima mai deschisă”, susține Lidia Scarlat, solista trupei „Cuibul”.

„Pune accent pe solidaritatea persoanelor care trăiesc cu HIV, pe profilaxia infecției HIV și pe reducerea poverii infecției HIV în Republica Moldova”, spune Irina, invitată.

„Este, de fapt, o seară în care se adună oamenii care sunt solidari cu problema HIV. Mai cu seamă că toți banii care vor fi adunați în această seară fondurile vor merge spre un act de caritate în susținerea femeilor HIV pozitive”, menționează Marina, invitată.

Eroii galei nu au fost invitații, ci acele 4 persoane care au decis să-și facă public statutul de HIV pozitiv. Unul din ei este Andrei. El spune că până a face acest pas, se gândea ce vor crede oamenii din jurul lui.

„Oferim următorul premiu „Panglica roșie” pentru Andrei Stolearenco cel care trăiește cu HIV 6 ani”.

„Am decis să fac asta, deoarece nu văd în aceasta o problemă. Despre aceasta trebuie să comunicăm. Virusul HIV nu este chiar atât de strașnic cum crede lumea. Cu HIV poți să trăiești, să naști copii sănătoși și să fii fericit”, susține Andrei Stolearenco.

Potrivit Asociației „Inițiativa Pozitivă”, în 2016 , din cele 200 de femei seropozitive care au devenit mămici,197 au născut copii sănătoși.

Reporter: Sergiu Niculiță

Imagini: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram