Insula europeană pe care ești considerat tânăr la 81 de ani. Care este secretul localnicilor

Una dintre cele mai longevive populații ale Europei trăiește pe o mică insulă grecească. Speranța de viață este de peste 90 de ani, iar localnicii spun că au un singur secret: își petrec fiecare zi făcând ce le place, relatează BBC News.

Insula Ikaria se află la o distanță de nouă ore călătorie cu feribotul de Atena, în Marea Egee. În satele izolate de pe insulă, comunitățile duc o viață tihnită și au încredere unii în alții. Așa se face că magazinele funcționează pe un sistem de onoare: fiecare ia produsele de care are nevoie și lasă banii pe tejghea, fără ca nimeni să verifice sumele.

Poate și datorită stilului de viață relaxat o treime din populație trăiește mai mult de 90 de ani. Alături de Sardinia (Italia), Nicoya (Costa Rica), Okinawa (Japonia) și Loma Linda (California), Ikaria este una dintre cele cinci zone în care oamenii trăiesc cel mai mult.

Experții susțin că longevitatea se datorează alimentației sănătoase, stilului de viață activ al oamenilor de aici, dar și a importanței pe care localnicii o acordă legăturilor strânse cu familia, credinței și vieții simple.

Localnicii își cresc animalele, își cultivă legumele, câțiva au bărci cu care ies la pescuit și își trăiesc viața după o singură regulă: „să faci întotdeauna ceea ce îți place”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.