16:22:44 23.04.2024
Stiri

Automobilele cu numere transnistrene ar putea fi admise în TRAFICUL INTERNAȚIONAL. Când se va întâmpla acest lucru

Politică 28.11.2017 22:03 Vizualizări3737 Autor: Ziarul National
Automobilele cu numere transnistrene ar putea fi admise în TRAFICUL INTERNAȚIONAL. Când se va întâmpla acest lucru


Reprezentantul Special al OSCE, Ambasadorul Wolf Dietrich Heim, a remarcat progrese în negocierile pentru reglementarea transnistreană. De asemenea, acesta a văzut că părțile, Chișinăul și Tiraspolul, și-au luat un angajament clar să soluționeze și alte priorități identificate anterior, inclusiv admiterea automobilelor cu numere transnistrene în traficul internațional.

În cadrul unei reuniuni de negocieri în formatul „5+2” pentru reglementarea transnistreană, desfășurate la Viena, reprezentanții politici din partea Chișinăului și Tiraspolului au confirmat progresele înregistrate pe câteva chestiuni din cele opt priorități identificate anterior de către părți și și-au asumat angajamentul de a finaliza rezolvarea problemelor care au rămas la începutul anului viitor, se arată într-un comunicat al OSCE.

„Părțile, împreună cu partenerii internaționali, au consolidat acordurile privind mai multe chestiuni sociale și economice, semnate în ultimele zile. Există o înțelegere clară între participanți că problemele rămase vor fi abordate și implementate rapid, în beneficiul populației de pe ambele maluri ale râului și din regiune în ansamblu”, a apreciat Ambasadorul Wolf Dietrich Heim, Reprezentantul Special al Președinției în exercițiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană.

„În special, partenerii internaționali au salutat angajamentul părților de a soluționa până în luna februarie 2018 restul detaliilor ce țin de participarea automobilelor transnistrene în traficul internațional”, mai arată sursa citată.

În rezultatul negocierilor, numite și „Conferinţa Permanentă pentru probleme politice în cadrul procesului de negociere pentru reglementarea transnistreană în formatul „5+2”, părțile au semnat un protocol care a conturat recentele acorduri semnificative încheiate pe teren și face referință la pașii următori în procesul de negocieri.

„Protocolul de la Viena” este disponibil în limba rusă (www.osce.org/ru/chairmanship/359201) și în limba engleză (www.osce.org/chairmanship/359196).

„Anul acesta a scos în evidență importanța și interdependența celor trei nivele de negocieri pentru reglementarea transnistreană, pe măsură ce acestea se bazează unul pe celălalt, precum expertiza tehnică a grupurilor de lucru, dialogul politic direct la nivelul factorilor de decizie, și eforturile comune ale mediatorilor și observatorilor în formatul „5+2”. Desfășurarea reuniunii în formatul „5+2” din acest an pe baza unor rezultate clare și a unui accent pe chestiuni de fond a fost factorul critic care a asigurat succesul acesteia”, a concluzionat Heim.

Ambasadorul Michael Scanlan, Șeful Misiunii OSCE în Moldova, a declarat: „Reuniunea de succes în formatul „5+2” desfășurată astăzi este produsul unui an de muncă dedicată depusă de grupurile de lucru și de principalii negociatori, susținută de Misiune. Dinamica bazată pe rezultate este o urmare clară a implicării personale a liderilor ambelor părți pe parcursul ultimelor două luni, evidențiată de întâlnirea acestora pe podul Gura Bîcului-Bîcioc pentru a marca deschiderea podului după 25 de ani. Ambii lideri au comunicat presei angajamentul lor de a asigura ca progresul în procesul de reglementare să fie continuat”.

Negocierile în formatul „5+2” includ reprezentanți ai părților, mediatorilor și observatorilor – Moldova, Transnistria, OSCE, Federația Rusă, Ucraina, Statele Unite și Uniunea Europeană.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md