Potrivit ministrului Finanţelor, pentru prima tranşă a ajutorului financiar din partea Uniunii Europene, guvernarea de la Chişinău trebuie să asigure, printre altele, o nouă conducere la Autoritatea Naţională de Integritate, să instituie Agenţia pentru Recuperarea Bunurilor Infracţionale şi pe cea pentru Soluţionarea Contestaţiilor, dar şi să aprobe legea privind spălarea banilor.

„Până la finele anului eu am convingerea că noi toate acţiunile cele 10 pentru prima tranşă, le vom avea implementate. Astfel că la începutul lunii ianuarie să invităm echipa de evaluatori a UE. Noi ne-am propus ca scop ca să obţinem prima tranşă în primul trimestru al anului viitor”, a declarat Octavian Armaşu, ministrul Finanţelor

În total, memorandumul de înţelegere privind acordul de finanţare în valoare de 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene conţine 28 de condiţii. Una dintre ele se referă la avansarea încercărilor de a recupera activele fraudate, angajament care este prevăzut pentru următoarele tranşe, susţine Octavian Armaşu.

Totuşi, piatra de încercare în cadrul acordului de finanţare rămâne a fi sistemul electoral mixt.

„Este o condiţie generală care este parte a acordului, urmează probabil experţii Comisiei de la Veneţia să se expună pe felul cum am implementat recomandările lor. Aici iarăşi am sentimentul de siguranţă că vom primi o evaluare pozitivă”, susţine Octavian Armaşu.

Optimismul ministrului Finanţelor nu este însă împărtăşit de unii experţi.

„Sunt greu de îndeplinit din următoarele considerente: sistemul electoral a fost adoptat împotriva recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi practic încalcă în mod integral şi foarte direct toate condiţiile care au fost şi îngrijorările formulate de experţi. Odată ce acest sistem a fost adoptat eu nu înţeleg cum ei ar putea să îndeplinească condiţionalitatea unui sistem electoral reprezentativ care ar asigura alegeri libere şi corecte. Unica soluţie pentru ei de a se conforma este de a abroga legea”, a declarat Ştefan Gligor, director de programe Centrul de Politici şi Reforme din RM.

„Eu nu ştiu ce crede domnul Armaşu. Mie îmi pare că faptul că PD şi PSRM care au adoptat legea privind votul mixt, au făcut-o în mod foarte tupeist şi arogant, încălcând recomandările Comisiei de la Veneţia. Europenii foarte serios sunt preocupaţi de faptul în care guvernarea de la Chişinău s-a jucat cu legea electorală, fiindcă altfel decât să te joci acesta nu poate fi numit întrucât legea care a fost adoptată este împotriva interesului public în general. În opinia mea, neîndeplinirea acestei clauze ar putea fi o cauză de neoferire a ajutorului macrofinanciar din partea UE”, a spus Ianina Spinei, expertă Transparency International Moldova.

Amintim că săptămâna trecută, mai multe organizaţii nonguvernamentale, printre care Institutului de Politici Publice, Transparency International Moldova, dar şi Centrul de Politici şi Reforme au cerut anularea sistemului mixt de vot în cadrul unui referendum legislativ. În replică, purtătorul de cuvânt al PD, Vitalie Gamurari, a declarat că legea nu poate fi abrogată, întrucât produce deja efecte juridice şi a acuzat ONG-urile că ar fi intrat în cârdăşie cu formaţiunile politice.