Răspunsul Parlamentului României la mesajul Departamentului de Stat: „Nu pare să fie rezultatul unei analize echilibrate”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Oficialii statului reacţionează în urma mesajului fără precedent venit aseară de la Departamentul de Stat american, care a cerut ca proiectul de modificare a legilor justiției să nu fie adoptat.

Poziţia oficială a Parlamentului a fost exprimată într-o scrisoare care a fost redactată la o întâlnire la care au participat şeful Senatului, Calin Popescu Tariceanu, ministrul de Externe, Teodor Melescanu şi preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău.

Parlamentul României vrea să consolidere independența justiției și să elimine influența politică asupra acesteia, iar oficialii americani ar trebui să aibă încredere în această instituție, aceeași care a alocat 2% din PIB pentru apărare, a votat achiziția de rachete Patriot și a aprobat trimiterea de militari în teatrele de operațiuni din Irak și Afganistan, se arată în comunicat.

Totuși, șefii Parlamentului avertizează că „voturile din Parlament se desfășoară în numele suveranității poporului și nu pot face obiectul niciunei forme de presiune”. Mai mult, în comunicat se arată că mesajul Departamentului de Stat al SUA „nu pare să fie rezultatul unei analize echilibrate, obiective și cuprinzătoare a faptelor, făcând mai degrabă ecou unor opinii vehiculate în spațiul public românesc”.

În continuare, ei vorbesc de presupuse abuzuri și încălcări ale drepturilor omului, care ar fi motivul pentru care sunt necesare modificările la legile justiției.

„Este greu de crezut că în SUA un procuror și-ar permite să prezinte în fața instanței de judecată interceptări măsluite sau să șantajeze judecătorul că îi va face dosar penal dacă nu ia o decizie în favoarea sa. Este greu de crezut că într-o democrație consolidată, cum e cea a SUA, există protocoale de colaborare între serviciile de intelligence și magistrați. E probabil de neconceput în sistemul de justiție american ca reprezentanții serviciilor secrete să își extindă câmpul tactic până în sala de judecată și să ofere opinii juridice magistraților, după care să urmărească dacă aceștia iau decizii în acord cu soluțiile sugerate. Este de asemenea de neimaginat în SUA ca un funcționar public de rang înalt să refuze a se prezenta în fața unei comisii parlamentare de anchetă, încălcând astfel decizii clare ale Curții Constituționale”, se arată în comunicat.

Departamentul de Stat al SUA a transmis luni seară un mesaj prin care îşi exprimă îngrijorarea faţă de faptul că Parlamentul României ia în calcul o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea afecta independenţa sistemului judiciar şi cere Parlamentului să respingă propunerile care slăbesc statul de drept.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...