Oazu Nantoi apreciază că „progresul” din ultimele zile în reglementarea conflictului transnistrean vine după ce Plahotniuc și conducerea Sheriff au bătut palma

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Regiunea separatistă Transnistria s-a pomenit într-o situație inconfortabilă, după începutul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei, pentru că Ucraina are motive să nu privească cu ochi buni prezența trupelor rusești pe teritoriul Republicii Moldova în spatele său și în genere tratează cu suspiciune acest regim care se declară pro-rus, iar „progresul” din ultimele zile în reglementarea conflictului transnistrean vine după ce oligarhul Vladimir Plahotniuc și conducerea Sheriff au bătut palma în acest sens, o spune analistul politic, Oazu Nantoi.

Mai mult, analistul declară că regiunea separatistă se află într-o situație delicată și pentru faptul că și Republica Moldova, și Ucraina au semnat acorduri de asociere cu Uniunea Europeană și agenți economici, inclusiv cei din stânga Nistrului, sunt obligați să respecte prevederile Acordului de Liber Schimb între țările respective și Uniunea Europeană.

Totodată, Nantoi exemplifică că pentru Transnistria situația este delicată și pentru faptul că a început controlul comun moldo-ucrainean asupra porțiunii transnistrene de 453 km. a frontierei moldo-ucrainene, care crează panică în regiune.

„Primul punct de control a început să funcționeze pe teritoriul Ucrainei la Pervomaisc-Cuciurgan, acest pas a provocat o campanie isterică la Tiraspol, dar ei nu au de ales și se conformează. Este evident totodată că Federația Rusă a stopat suportul financiar al regimului din stânga Nistrului și acest regim se confruntă cu dificultăți tot mai evidente în ceea ce privește asigurarea unui minim social pentru populația chinuită din regiune. Şi cum se spune „last but not least”: ceea ce se întâmplă în ultimul timp demonstrează încă o dată în plus că acest conflict nu este inter-etnic, nu este inter-confesional și nici nu este unul intern”, spune Nantoi într-un interviu pentru Europa Liberă.

Despre ultimele realizări privind ameliorarea conflictului transnistrean, analistul apreciază că și oligarhul Vladimir Plahotniuc s-ar fi implicat.

„Factorii de decizie (dar în cazul dat noi vorbim despre compania Sheriff care inițial a instaurat controlul asupra așa zisului soviet suprem, iar din decembrie anul trecut în stânga Nistrului a apărut un oarecare Vadim Krasnoselski care se declară președinte, dar care noi știm că umblă după indicații la același Victor Gușan de la compania Sheriff) deci, factorii de decizie sunt compania Sheriff în stânga Nistrului și domnului Vladimir Plahotniuc – în dreapta Nistrului. Şi tot mai multă lume, experți, jurnaliști consideră că ultimele schimbări ce au loc se datorează faptului că aceste două persoane au decis să dezamorseze situația”, mai spune Oazu Nantoi.

Amintim că, după o întrerupere de mai bine de un an și jumătate, la Viena a avut loc, în perioada 27-28 noiembrie, o nouă reuniune oficială în formatul de negocieri „5+2” moderată de președinția austriacă a OSCE. Pe agenda reuniunii se regăsesc teme asupra cărora, în ajun, s-a bifat un progres, cel puțin aparent. Reprezentanții politici ai Chișinăului și Tiraspolului au semnat, în 25 noiembrie, patru decizii protocolare referitoare la asigurarea funcționării celor opt școli moldovenești cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană, aplicarea apostilei pe actele de studii emise în regiunea transnistreană, utilizarea terenurilor agricole, amplasate în raionul Dubăsari, după traseul Tiraspol-Camenca și deblocarea legăturii telefonice între cele două maluri ale Nistrului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...