/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ PDM se ține cu dinții de mixt. Acuză ONG-urile de cârdășie cu partidele de opoziție

missing
28 noiembrie 2017, ora 19:25

„ONG-urile au intrat într-o cârdășie cu anumite partide politice care și-au pierdut electoratul și probabil este interesul liderilor politici ai acestor partide, care, prin această inițiativă, să revină pe arena politică”, a declarat purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gamurari.

„Prin această inițiativă, noi nu intrăm în cârdășie, dar noi încă odată, a suta oară, atragem atenția guvernanților că acel sistem care a fost adoptat merge contra sistemului democratic”, susține Lilia Carașciuc, director Transparency International Moldova.

Acuzațiile democraților vin după ce mai multe ONG-uri au propus inițierea unui referendum legislativ de anulare a sistemului mixt. La scurt timp, comuniștii, cei din „Partidul Nostru” și Platforma DA și-au anunțat susținerea. PDM a calificat inițiativa ca fiind una absurda, menționând că pentru desfășurarea referendumului ar fi nevoie de 60 de milioane de lei. Inițiatorii au anunțat însă suma de 40 de milioane de lei.

„Ar fi trebuit să ia acea lecție dată de eșecul referendumului din Chișinău și să încerce să organizeze un referendum din proprii bani, ca să vadă care sunt costurile și să nu promoveze inițiativele sale din bani publici”, a mai menționat Gamurari.

„Dacă noi nu facem referendum, atunci cei care își permit să spele miliarde de dolari prin sistemul judiciar, vor continua. Și atunci costurile vor fi mult mai mari decât acei bani care sunt cheltuiți pentru referendum”, a menționat Lilia Carașciuc.

Democrații rămân pe poziții: alegerile parlamentare în 2018 vor avea loc în baza sistemului mixt, votat de PDM, PSRM și PPEM. Și asta chiar dacă trecerea la sistemul electoral mixt s-a făcut contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția. Reprezentanții ONG-urilor vor crea, totuși, un grup de inițiativă. Acesta va fi responsabil de colectarea a cel puțin 200 de mii de semnături necesare pentru inițierea referendumului. Rezultatele unui referendum legislativ intră automat în vigoare, fără aprobarea Parlamentului, cum se întâmplă, de exemplu, în cazul unui referendum consultativ.

Reporter: Anastasia Antoceanu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram