/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Armașu face precizări. UE deblochează doar suportul bugetar pentru Moldova

missing
28 noiembrie 2017, ora 17:52

Până la sfârșitul anului vom primi suma de 21,5 mln euro suport bugetar pentru patru programe evaluate de UE – liberalizarea vizelor, liberalizarea comerțului, reforma finanțelor publice și reforma poliției”, a declarat Octavian Armașu, ministrul finanțelor.

Dacă în cazul suportului bugetar, care vine direcționat, pe proiecte concrete, oficialii moldoveni sunt siguri că banii europeni vor ajunge în Moldova, în ceea ce privește accesarea asistenței macrofinanciare, de 100 de milioane de euro, autoritățile moldovene nu sunt atât de sigure. Pentru debursarea primei tranșe, trebuie îndeplinite 10 condiții. Și nu doar atât. Experții europeni trebuie să evalueze și implementarea reformelor ce se conțin în cele zece condiții.

Depinde de ei când se vor organiza și când vor veni ca să obținem prima tranșă pentru anul viitor”, a menționat Armașu.

Din cele 100 de milioane de euro, 40 de milioane ar putea ajunge în Moldova sub formă de grant, iar 60 de milioane – ca împrumut. Banii europeni vor fi debursați pe măsura implementării celor 28 de condiții convenite cu UE, între care și respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneția vizând sistemul electoral și elaborarea unei strategii de recuperare a banilor furați din sistemul bancar.

Reporter: Anastasia Antoceanu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram