Șoferii pot rămâne fără permis auto, pentru consum de alcool, deși n-au băut. Cum e posibil

Dezinfectantul de mâini și apa de gură pot lăsa şoferii fără permis. O echipă de chimiști a efectuat un studiu experimental pe 65 de voluntari, făcut în Statele Unite, scrie Libertatea.ro.

Cercetătorii şi-au dat pe mâini cu gel sau spumă dezinfectantă, apoi au desfăcut fiolele de unică folosinţă pentru aparatele etilotest şi le-au ţinut până au făcut testul de respiraţie.

10 % dintre teste au dat rezultate pozitive, asta în condiţiile în care subiecţii nu băuseră nimic. Alte 31,5 % dintre teste au dat eroare, pentru că vaporii de alcool ai dezinfectantului au afectat măsurătorile.

Vaporii de alcool nu intră prin piele încât să ne ameţească şi când suflăm în fiolă să iasă un rezultat pozitiv, dar lucrurile se schimbă dacă poliţistul folosește dezinfectantul.

Un alt test a arătat că, dacă specialiştii ar fi aşteptat cinci minute între aplicarea săpunului şi operarea testului de respiraţie, nu ar mai fi apărut rezultate pozitive

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.