11:02:43 25.04.2024
Stiri

OSCE salută PROGRESELE atinse de Chișinău și Tiraspol în procesul de reglementare a conflictului transnistrean în ultimele două săptămâni

Politică 27.11.2017 19:18 Vizualizări1414 Autor: Ziarul National
OSCE salută PROGRESELE atinse de Chișinău și Tiraspol în procesul de reglementare a conflictului transnistrean în ultimele două săptămâni Deschide


„În urma deciziei de a deschide podul Gura Bâcului - Bâcioc peste râul Nistru și implementarea rapidă a acesteia, suntem martori la progrese semnificative în negocieri pentru prima dată în mai mult de un deceniu. Salutăm această implicare constructivă și credem că celelalte probleme economice și sociale, care au fost discutate de mulți ani, pot fi rezolvate rapid”.

Declarația îi aparține președintelui în exercițiu al OSCE, ministrul austriac de Externe, Sebastian Kurz, și a fost făcută astăzi la Viena, unde are loc Reuniunea oficială în formatul de negocieri „5+2”.

Kurz a subliniat că evoluțiile recente aduc beneficii politice și economice largi atât pentru R. Moldova, cât și pentru regiunea Mării Negre în ansamblu.

Secretarul General al OSCE, Thomas Greminger, s-a alăturat lui Kurz în salutarea rezultatelor atinse de către Chișinău și Tirapol în ultimele două săptămâni, care vor avansa procesul de reglementare a conflictului transnistrean.

„Progresele recente oferă un imbold și un impuls pozitiv pentru OSCE în ansamblu. Aducând o schimbare pozitivă pentru populația locală, progresele înregistrate sunt semnificative pentru întreaga zonă a OSCE. Evoluțiile pozitive care reflectă progresele înregistrate în R. Moldova sunt bune pentru OSCE și pentru toate statele participante ale OSCE”.

Kurz și Greminger au solicitat implementarea rapidă a aspectelor sociale și economice convenite în cadrul celor patru protocoale semnate de părți pe 25 noiembrie curent. Aceștia au menționat că eforturile OSCE și voința conducerilor politice, a negociatorilor principali, precum și eforturile colective concertate ale partenerilor internaționali în formatul „5+2”au produs rezultate tangibile.

Menționăm că, în perioada 27-28 noiembrie 2017, la Viena are loc o reuniune oficială în formatul de negocieri „5+2”, desfășurată sub egida Preşedinţiei Austriei în OSCE. Delegația Republicii Moldova este condusă de către viceprim-ministrul Gheorghe Bălan.

La reuniune sunt puse în discuție teme actuale din cadrul procesului de negocieri, inclusiv subiectele ce se conțin în așa-numitul pachet „Berlin plus”, aprobat în 2016, în cadrul Președinției germane a OSCE.

Negocierile în formatul „5+2” includ reprezentanți ai părților, mediatorilor și observatorilor – Moldova, Transnistria, OSCE, Federația Rusă, Ucraina, Statele Unite și Uniunea Europeană.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md