Un singur candidat şi-a dorit funcţia de primar în Lăpuşna. Deputat: Alţii au renunţat după ce „au vorbit” cei din PD cu ei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un singur candidat la funcţia de primar al satului Lăpuşna, raionul Hânceşti, a participat la alegerile locale noi din 19 noiembrie. Acesta a reprezentat Partidul Democrat, iar scrutinul a eşuat în condiţiile în care doar circa 25% din alegătorii înscrişi în listă s-au prezentat la vot. Deputatul liberal-democrat Grigore Cobzac susţine că cel puţin trei persoane, inclusiv unul cu şanse de a câştiga din primul tur, şi-ar fi dorit să participe la alegeri, dar au renunţat „după ce cu el ”au vorbit” cei din PD”.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, deputatul scrie că a vorbit personal cu doi dintre potenţialii candidaţi. „Primul cu șanse reale de a câștiga din primul tur, odată fiind anunțate alegeri, s-a pornit cu mare avânt. A făcut publică și intenția. Doar că, după ce cu el ”au vorbit” cei din PD i-a trecut pofta de primărie. Aici și în continuare nu voi da detalii şi familii pentru a nu-i expune riscurilor suplimentare, dar şi din cauza că nu am acceptul pentru a vorbi în numele lor”, a menţionat Cobzac în postarea sa.

Potrivit deputatului, al doilea potențial candidat, într-o discuție privată ar fi declarat că va participa doar la alegerile locale din 2019, „în condițiile în care PD nu va mai deține puterea totală”, iar cel de-al treilea ar fi spus: ”Eu nu sunt dușmanul familiei mele să mă antrenez în competiție electorală cu actuala guvernare”.

Vedeţi şi: Un democrat „calificat” de PDM ca învingător, chiar dacă a fost ales de 25% din alegători şi urmează a fi organizate alegeri repetate

„Sunt relevante aceste cazuri. Acțiunile PD-ului de a penaliza orice altă gândire și de a distruge orice altă construcție politică își fac efectul. Mai ales că în acest proces sunt pe larg utilizate structurile de forță, și practic toate instituțiile statului. În teritoriu domină frica. Or, confruntarea actualilor guvernanți este însoțită de un pericol real pentru acei lideri locali care se hotărăsc la asta”, a scris Grigore Cobzac.

Nu în ultimul rând, liberal-democratul susuţine că urmare a presiunilor constante efectuate de structurile PD, culminate cu o vizită în teritoriu a unei întregi cohorte de activiști în frunte cu un deputat PD, primarul și viceprimarul și-au prezentat demisia. „De aici și caracterul anticipat al alegerilor. Asta dacă alegeri se pot numi cele la care a participat doar un singur candidat. Este vorba despre veșnicul candidat PD, care a participat și a pierdut ultimele trei alegeri pentru primar din Lăpușna, înregistrând de fiecare dată un scor rușinos”.

Este de menţionat că la alegerile locale la primar din 2007 în satul Lăpușna au participat 13 candidați, iar în 2011 și 2015 câte 5 candidați.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...