Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   O basarabeancă, la proteste împreună…

O basarabeancă, la proteste împreună cu românii din diaspora: Îmi pasă de ce se întâmplă pe ambele maluri ale Prutului

Mariana Plămădeală este de origine din R. Moldova, se alfă de 3 ani în Marea Britanie și a decis să participe la protestele diasporei române de acolo, ieri seara. Tânăra spune că a făcut asta pentru că îi pasă de ce se întâmplă pe ambele maluri ale Prutului. 

„Majoritatea cetățenilor din Romania au înțeles că pentru a ameliora situația în țară este nevoie de implicarea fiecăruia dintre noi. Am ales sa fiu alături de frații români, ei au spiritul civic mult mai dezvoltat decât noi, basarabeni. Românii din diaspora (de pe ambele maluri ale Prutului) nu pot rămâne indiferenți față de ce se întâmplă acasă.

Am printre cunoscuți un cuplu de la Cluj, care erau în vizita în Marea Britanie, și ei s-au alăturat nouă în Birmingham la protest. Ne povesteau că au început sa citească mai mult legislația de când guvernul României a început sa își facă de cap. Tot ieri seara, s-a alăturat mama unei cunoscute, care este în vizită la fiica ei – Sorina Stallard – organizatoarea protestului, și care își cerea scuze, în lacrimi ca nu a făcut mai multe în 1989 pentru noi, generația tânără”, spune Mariana Plămădeală.

Tânăra adaugă că participă la proteste, inclusiv pentru că deține pașaport român, iar cerințele manifestanților din Marea Britanie au fost similare cu cele ale celor de la București și vizează, în primul rând, necesitatea unei sistem juridic independent.

„Când am obținut pașaportul romanesc în 2010, am jurat să fiu devotată patriei și poporului român, să apăr drepturile și interesele naționale, să respect Constituția şi legile României. Asta încerc sa fac, cu suflet. Și îi încurajez pe toți cei care au redobândit cetățenia română să se alăture și să se implice așa cum pot.

Cerințele protestatarilor la Birmingham au fost similare cu cele de la București : „Jos PSD”, „Toți pentru Justiție”, „Diaspora e cu voi”, „Principiul separării puterilor de stat sa fie respectat cu adevărat, conform Constituției”, „Justiția sa fie complet independentă”, „Pachetul de modificare a legilor justiției trebuie retras complet din Parlament”, punctează Plămădeală.

Mariana este de părere că în R. Moldova oamenii nu ies atât de activ la proteste, pentru că le e teamă, pe de o parte, iar pe de altă parte sunt manipulați. În opinia sa, un protest adevărat trebuie să vină de la societatea civilă, și nu să fie organizat de partide.

„Oamenilor de la noi le e frică de repercusiuni și propaganda rusească. Dar dacă nu noi, cine? Chiar acum, la peste 26 de ani de independență, mai avem foarte multi cetățeni nostalgici după perioada comunistă. De ce? Guvernului actual îi convine această situație. Atâta timp cât cetățenii R. Moldova vor dezbate probleme de tip „limba de stat este română sau moldovenească”, atâta timp cât președintele țării continuă să amenințe populația, cine se va încumeta sa iasă? Atâta timp cât parlamentarii zic „deja e mai bine”, iar în ultimii trei ani, cel puțin 133 de mii de moldoveni, deținători de pașapoarte biometrice au plecat din țară, cine sa iasă la proteste? Vor ieși cei care sunt informați și cărora le pasă, fără să aștepte un beneficiu personal. S-a ieșit și la Chișinău la proteste, dar au fost organizate de partide și au fost coordonate. Personal, cred că un protest adevărat, nu are nevoie de o mobilizare din partea partidelor, ci trebuie sa vină de la societatea civilă, iar pentru aceasta este nevoie de încă vreo 10-15 ani în R. Moldova, dacă nu vom pleca cu toții de acolo până atunci”, conchide Mariana Plămădeală.

Mii de români au ieșit ieri seara în stradă pentru a cere retragerea legilor justiţiei, respingerea în Parlament a Ordonanţei privind modificarea legislaţiei fiscale şi demisia Guvernului şi a preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Organizatorii au spus că România a ajuns într-unul dintre cele mai grave momente ale istoriei sale postcomuniste, comparabil cu mineriadele din anii ’90, criza financiară şi tăierea salariilor bugetarilor din 2010, iar toate măsurile adoptate de Guvernul actual vor „arunca” România în afara Uniunii Europene şi a NATO.