Nume
Parola
Vizualizări: 6179
Alăturați-vă campaniei #16zile de activism pentru eliminarea violenței față de femei! Vedeți care este calendarul evenimentelor
26 Noiembrie 2017 — După ce la 24 noiembrie 2017, Organizația Națiunilor Unite și Ambasada Suediei în R. Moldova au lansat campania globală „16 zile de activism împotriva violenței față de femei și fete” printr-un concert de solidaritate și caritate, evenimentele din cadrul celor 16 zile continuă în forță. Vedeți mai jos care sunt acestea:

28 noiembrie, Tekwill, Chișinău. Dialog Public „Tu nu ești singură: uniți pentru eliminarea violenței față de femei și fete”. Dialog între societatea civilă și reprezentanții/reprezentantele statului despre prevenirea și eliminarea violenței față de femei. La eveniment va fi prezentată și piesa de teatru „Iubirea nu doare”, creată în baza experienței femeilor care au depășit violența domestică. Evenimentul este organizat de UN Women, împreună cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Coaliția Națională „Viața fără violență domestică”

27 noiembrie – 10 decembrie, R. Moldova. Festivalul de Teatru Social va reuni 12 echipe de tineri din întreaga țară, care prin intermediul scenetelor de teatru își vor exprima viziunea asupra aspectelor de sănătate, cele legate de abuzuri și violență și vor veni cu soluții pentru depășirea lor. Evenimentul este organizat de Fondul ONU pentru Populație împreună cu Y-Peer și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

27 noiembrie – 10 decembrie. Lecții publice la 5 universități din țară: ULIM (27 noiembrie), USM (29 noiembrie), UTM (8 decembrie), Universitatea „Alecu Russo” din Bălți și ASEM (datele urmează a fi confirmate). Lecțiile sunt organizate de Ministerul Sănătății, Protecției Sociale și Familiei, Ministerul Afacerilor Interne și Coaliția Națională „Viață fără violență domestică”.

13 decembrie, Chișinău. Comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie a Parlamentului RM, alături de Platforma de dialog a doamnelor deputate, vor audia Raportul anual privind combaterea violenței domestice și vor face totalurile forumurilor regionale anti-violență, organizate de Parlament și Centrul de Drept al Femeilor în mai multe raioane ale țării în perioada octombrie-decembrie 2017.

24 noiembrie – 10 decembrie. Campanie de colectare de fonduri pentru o femeie supraviețuitoare a violenței și a abuzului sexual. Pe durata celor 16 zile de activism împotriva violenței, fiecare poate face o donație pe platforma online Guvern24.md, astfel încât femeia să poate asigura o casă copiilor săi.

Despre Campania „16 zile de activism împotriva violenței față de femei și fete”

„16 zile de activism împotriva violenţei în bază de gen” este o campanie internaţională care se desfășoară în perioada 25 noiembrie, Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeii, și 10 decembrie, Ziua drepturilor omului. În Moldova, campania este organizată pentru al 17-lea an consecutiv, de Guvern, autoritățile locale, organizațiile internaționale, societatea civilă și oamenii din țară. Anul acesta peste 70 de evenimente și activități sunt organizate în întreaga țară. Scopul campaniei este sensibilizarea în privința prevenirii și eliminării violenței față de femei și fete.

Cum puteți susține această cauză:

1. Colorați-vă în oranj oficiile, logo-urile sau purtați haine oranj, culoarea campaniei. Această culoare simbolizează un viitor luminos, optimist și o viață fără violență față de femei și fete.
2. Abordați în materialele jurnalistice subiectul combaterii violenței față de femei și fete.

În Republica Moldova, două din trei femei au suferit de cel puțin o formă de violență în familie sau din partea partenerului pe parcursul vieții.