Dirk Buschle: „Dacă ANRE nu va fi independentă, Republica Moldova riscă să își piardă credibilitatea”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În ultimele luni, Republica Moldova a fost avertizată de două ori de către Secretariatul Comunităţii Energetice, pentru că nu a ţinut cont de legislaţia comunităţii la elaborarea metodologiei de calcul a tarifelor la energia electrică. Organizaţia, creată pentru a integra sistemele energetice ale Uniunii Europene cu cele ale statelor din vecinătatea uniunii, a emis mai multe comunicate în care s-a arătat îngrijorată de faptul că politicul ar fi tentat să influențeze deciziile luate de Agenţia Naţională pentru Reglementare Energetică, iar directorul adjunct al Secretariatului Comunităţii Energetice, Dirk Buschle, spune că implicarea politicienilor în activitatea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) este ilegal, iar dacă Agenția nu va fi independentă, Republica Moldova riscă să își piardă credibilitatea.

Standardele Europene presupun corectitudine și transparent, dar așa cum ANRE este influențată de partea politică din Republica Moldova, ceea ce nu coincide cu standardele europene, acest fapt ar paraliza sectorul energetic al Republicii Moldova și ambițiile sale de reformare a sectorului în următorii ani, în opinia expertului.

„În trecut am avut câteva experiențe neplăcute în ceea ce privește implicarea politicului în activitatea ANRE, iar în prezent vrem să ne asigurăm că regulatorul energetic își îndeplinește funcția de sine stătător, fără să i se spună ce să facă prin intermediul unei legi adoptate de Parlament”, afirmă directorul adjunct al Secretariatului Comunității Energetice, Dirk Buschle, într-un interviu pentru Europa Liberă.

„Când vorbim despre independenţă, ce ne-a uimit a fost faptul că Parlamentul, când a adoptat Legea cu privire la energetică, a intervenit în activitatea regulatorului fixând anumite prevederi în ceea ce privește metodologia de stabilire a tarifului. Acest lucru ni s-a părut foarte ciudat şi deloc în conformitate cu principiul de independență a ANRE, un principiu foarte important, stabilit inclusiv de legea energetică europeană. Cel de-al doilea aspect care ne îngrijorează se referă la modul în care funcţionează ANRE. Orice decizie a acestei instituţii urmează să asigure reguli clare pe piaţă, iată de ce hotărârile trebuie să fie justificate şi foarte bine explicate. Decizia în privinţa metodologiei nu a fost nici explicată şi nici justificată, prin urmare, poate fi considerată arbitrară. Pentru a evita acest lucru, am sesizat Republica Moldova şi data viitoare neapărat vom lucra alături de ANRE pentru a ne asigura că asemenea situaţii nu se vor mai repeta”, mai spune oficialul.

Expertul mai afirmă că Secretariatul Comunității Energetice a avut parte de experiențe neplăcute cu sectorul energetic din Republica Moldova, iar dacă partea politică va continua să se implice în sectorul energetic cel mai mare risc pe care îl putem avea este pierderea credibilității ţării.

„Dacă ANRE nu va fi independent, cel mai mare risc pe care îl vedem este pierderea credibilității ţării. Dacă iese la iveală faptul că deciziile luate de ANRE sunt influențate de politic și nu de factori obiectivi, sau mai rău, de interese comerciale ascunse, acest lucru va influența negativ reputația ţării”, a mai adăugat Dirk Buschle.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...