Principală  —  Ştiri  —  Social   —   A fost lansată campania globală „16…

A fost lansată campania globală „16 zile de activism împotriva violenței față de femei și fete”

Ieri, 24 noiembrie curent, a fost lansată campania globală „16 zile de activism împotriva violenței față de femei și fete”. Lansarea a avut loc în cadrul unui concert la Filarmonica Națională, iar campania va dura până pe 10 decembrie.

La evenimentul organizat de ONU și Ambasada Suediei în R. Moldova, sub egida Parlamentului și Guvernului, a fost lansată o campanie online de colectare de fonduri pentru o femeie supraviețuitoare a violenței. Timp de 16 zile, în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie, oamenii din R. Moldova, dar și din afara țării, pot face o donație pe platforma online Guvern24, astfel încât femeia să poate asigura o casă copiilor săi.

Dafina Gercheva, coordonatoare rezidentă ONU și reprezentantă permanentă PNUD în Moldova, a declarat:

„Timp de mulți ani, Organizația Națiunilor Unite în Moldova, în parteneriat cu autoritățile din Moldova, cu societatea civilă și cu partenerii de dezvoltare, au depus eforturi continue pentru a sensibiliza opinia publică, pentru a sparge tăcerea și a rupe acest cerc vicios al violenței față de femei și fete. Rămânem ferm angajați să continuăm același curs și în anii următori”.

Totodată, Signe Burgstaller, ambasadoarea Suediei în Moldova, a menționat că violența împotriva femeilor și fetelor este o problemă ce ține de drepturile omului.

„Dreptul la o viață fără violență este fundamental pentru toate ființele umane. Pentru Guvernul Suediei, egalitatea de gen și drepturile femeilor reprezintă o problemă prioritară atât acasă, cât și la nivel internațional. Iar în R. Moldova, Suedia sprijină pe deplin eforturile Guvernului, Parlamentului și societății civile în activitatea lor importantă de a consolida drepturile femeilor și de a pune capăt violenței împotriva femeilor și fetelor”.

În R. Moldova, două din trei femei au suferit de cel puțin o formă de violență în familie sau din partea partenerului pe parcursul vieții.

Pe parcursul celor 16 zile de activism, ONU Moldova va organiza mai multe forumuri, dialoguri publice de nivel înalt, campanii de sensibilizare, cluburi de discuții și reprezentanțe teatrale  care vor avea loc în toată țara și care vin să sensibilizeze oamenii împotriva violenței față de femei și fete.