Reprezentanții politici ai Chișinăului și Tiraspolului au semnat patru decizii protocolare

Patru decizii protocolare care vor simplifica viața cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului au fost semnate astăzi de către reprezentanții politici ai Chișinăului și Tiraspolului, George Bălan și Vitali Ignatiev, la Tighina.

Documentele vor garanta și asigura activitatea normală a școlilor moldovenești cu predare în limba română din regiunea transnistreană, accesul ţăranilor la propriile terenuri agricole aflate după traseul Dubăsari-Tiraspol, apostilarea diplomelor emise de universitățile transnistrene, restabilirea telefoniei fixe și mobile între cele două maluri ale Nistrului.

Vicepremierul pentru Reintegrare, George Bălan, a precizat că s-a reușit soluționarea unor probleme sociale și economice cu care se confruntă populația de pe ambele maluri. Iar aceste decizii protocolare vor impulsiona și procesul denegocieri pentru rezolvarea altor probleme. La rândul său, reprezentantul politic al Tiraspolului, Vitali Ignatiev, a sus că părțile au dat dovadă de voință politică, orientarea spre rezultate și la toate nivelele de dialog bilateral s-a muncit mult pentru a pregăti aceste decizii protocolare. El a precizat că administrația transnistreană a mers în întâmpinarea Chișinăului în problemele ce țin de activitatea școlilor cu predare în grafie latină și a acesului fermierilor la terenurilor lor. Iar pentru Tiraspol este importantă recunoașterea diplomelor de studii și reluarea legăturii telefonie.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare