/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ PAS: Sute de mii de moldoveni ar putea rămâne fără apă potabilă

missing
23 noiembrie 2017, ora 15:14

„Pentru a efectua lucrările de lărgire a bazinului-tampon pe malul drept al Nistrului, Ukrhydroenergo are nevoie să folosească 19,22 hectare din teritoriul Moldovei, un teren aflat mai sus de barajul Naslavcea. Guvernul de la Kiev a înaintat Chişinăului pe 25 august curent un proiect de Acord privind asigurarea funcţionării Complexului hidroenergetic nistrean pentru a obţine în arendă terenul dorit. Experții în domeniul mediului bat alarma că proiectul de acord propus părţii moldoveneşti de către partea ucraineană ignoră o serie de prevederi din Acordurile de Asociere ale Moldovei şi Ucrainei cu Uniunea Europeană și încalcă în totalitate Convenția de la Aarhus privind accesul la informație, participarea publicului la luarea deciziei și accesul la justiție în probleme de mediu. E bine cunoscut faptul că partea ucraineană a condiționat recunoaşterea drepturilor privind proprietăţile moldoveneşti în Ucraina, negocierile la preţurile energiei electrice şi participarea Ucrainei la soluţionarea diferendului transnistrean cu rezolvarea problemei legate de Complexului Dnestrovsk”, se menționează într-un comunicat PAS.

Vicepreședintele PAS, Mihai Popșoi susține că încă în 2008, Vicepremierul Igor Dodon a negociat aceste aspecte la pachet în detrimentul interesului Republicii Moldova. Apoi, în 2010, guvernul Filat a lipsit Moldova, prin decizii secrete, de dreptul de control asupra barajului de la Naslavcea, obiectiv strategic ce garantează accesul la apa din Nistrul superior: „Acum, Plahotniuc urmează aceeași cale, cedând nepermis din contul interesului național al țării noastre. Schimbul de teritorii moldovenești pe obiecte economice tot moldovenești aflate pe teritoriul Ucrainei este unul total inechitabil și nu este altceva decât rezultatul oligarhizării statutui Republica Moldova”.

PAS se declară împotriva negocierii la pachet a unor subiecte care nu sunt legate între ele. PAS consideră imperios necesară elaborarea unor studii de mediu care să ne permită să estimăm riscurile acestor proiecte energetice.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram