Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.11.2017

Procesul de armonizare a legislației naționale cu legislația UE, discutat în cadrul unui atelier de lucru

Procesul de armonizare a legislației naționale cu legislația UE, discutat în cadrul unui atelier de lucru

Rolurile și responsabilitățile Parlamentelor și Guvernelor naționale în procesul de armonizare a legislației în perioada de pre-aderare, precum și reglementările interne necesare pentru aceasta au fost discutate astăzi, în cadrul unui atelier de lucru, desfășurat în incinta Legislativului.

Evenimentul cu genericul ”Reglementările interne în contextul armonizării legislației naționale cu legislația UE” a întrunit funcționarii publici din cadrul Parlamentului și Guvernului Republicii Moldova care au fost instruiți în privința procesului de armonizare a legislației naționale cu cea comunitară.
 
În deschiderea atelierului, șeful Direcției generale juridice a Parlamentului Republicii Moldova, Ion Creangă a menționat că procesul de armonizare a legislației naționale la cea europeană este unul obligatoriu și prioritar pentru tehnica legislativă actuală. ”Este un proces complex, aflat în desfășurare și care presupune implicarea mai multor autorități publice. Experiența altor țări, la acest capitol, este foarte importantă pentru Republica Moldova”, a spus Ion Creangă.
 
Consilierul Rezident de Twinning, Natália Švecová a menționat că scopul acestui prim exercițiu este de a împărtăși cele mai bune practici și lecții învățate de cele patru state membre UE – Ungaria, Slovacia, Cehia și Polonia, din experiența recentă de aderare la UE în contextul stabilirii rolurilor și responsabilităților Parlamentelor și Guvernelor naționale în procesul de armonizare a legislației în perioada de pre-aderare. Potrivit Natáliei Švecová, în următoarea perioadă vor fi organizate mai multe instruiri pe acest subiect.
 
Experții Csaba Gergely Tamás (Ungaria), Milan Hodás (Slovacia), Martin Kavěna (Cehia), Bartosz Pawłowski (Polonia) s-au referit la experința țării pe care o reprezintă în procesul de armonizare a legislației. Aceștea au vorbit despre mijloacele de comunicare dintre Guvernele și Parlamentele naționale în procesul de armonizare cu legislația UE (persoane de contact, instrumente IT, structuri de coordonare etc.) și reglementările interne (structuri, proceduri, metode, mijloace) necesare pentru procesul de armonizare a legislației naționale cu legislația UE la nivel de Parlament.
 
La discuții au participat angajați ai Secretariatului Parlamentului, inclusiv din cadrul Comisiilor parlamentare permanente, precum și reprezentanți ai Cancelariei de Stat, Ministerului Justiției, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Atelierul este organizat în cadrul proiectului Twinning pentru Republica Moldova ”Consolidarea capacităților Parlamentului Republicii Moldova în procesul de armonizare a legislației naționale cu legislația UE”, finanțat de Uniunea Europeană. Proiectul este implementat, în perioada septembrie 2017 – septembrie 2019, de către Camera Deputaților Parlamentului Republicii Cehe, Consiliul Național al Republicii Slovace și Adunarea Națională a Ungariei, în cooperare cu Parlamentul Republicii Moldova, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.
 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus