/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Tragedie în mina de piatră de la Pașcani. Maistrul minei a fost reținut de procurori. „Aer nu-i deloc acolo”

21 noiembrie 2017, ora 19:02

Care spuneau ca unu-i jiu, pe soțul meu nu-l găsește, pe unul l-au găsit mort, pe soțul meu n-al găsește”.
De loc, regulile de securitate nu a fost de loc. Aer nu-i de loc acolo”.

Tragedia s-a produs ieri în mina de piatră din localitatea Pașcani, raionul Criuleni. Atât conducerea întreprinderii, cât și ceilalți angajați au aflat despre dispariția celor trei bărbați abia după ce soția unuia din ei a anunțat că soțul său nu s-a întors acasă. Salvatorii au fost sesizați abia la ora 20:00. Unii mineri spun că în acel moment victimele deja se aflau sub dărâmături de aproape 4 ore.

Eu m-am dus și i-am anunțat pe toți, pe toate soțiile celelalte. Eu îl sunam permanent și nu răspundea la telefon, el niciodată nu făcea așa. Eu știam că el la ora trei trebuia să iasă din carieră, da el nu răspundea”, a declarat soția unui miner decedat.

Vadim Straistari avea doar 33 de ani și a lăsat în urmă doi copii, un băiat de 10 ani și o fetiță de aproape 7 ani. De ieri până astăzi conducerea întreprinderii nu a încercat nici măcar să ia legătură cu rudele celor decedați.

Agenția lor nimeni nu m-a sunat, nimeni nu mi-a spus nimic. Băiatul și fetița au rămas singuri. 10 băiatul are și fetița 7 trebuia să facă în decembrie. Ei permanent mă întrebau ce s-a întâmplat. Eu le spuneam că e l-a spital, că și-a rupt mâna, că și-a rupt piciorul, nu vroiam să le spun drept dacă nici eu nu știam. Locuiesc cu o mătușă de a mea. Nu am nici mamă, nici tată, sunt decedați. Nu am nici un ajutor”, spune femeia.

Ceilalți angajați spun că mereu au activat în condiții periculoase și că administrația întreprinderii cunoștea despre toate problemele de securitate.

Mi se pare că pe la ora două poate s-a întâmplat toată chestiunea asta”.

Când ultima dată a fost vreun control la mină? De asta nu putem să suntem de controale. Controalele chiar dacă vin au venit și s-au uitat așa o lecuță, s-au dus și gata. Nu era crepit podul, borțile erau făcute pentru ca să pună ștănjili, da nu o dovedit să le pună. Și a fost treșina, crăpături” și a căzut tot tavanul peste dânșii”.

Cu noi nu a luat legătura nimeni. Noi astăzi trebuia să ne ducem la lucru și ne-a spus ca să nu ieșim la lucru astăzi”.

Am încercat sa discutăm și cu administrația întreprinderii, dar responsabilii au refuzat sa vorbească cu noi.

Acum la intrare în mină este o mașină a poliției. Accesul în interior este interzis, iar activitatea minei a fost stopată. Nici pe teritoriul nu găsești țipenie de om. Doar în blocul administrativ este cineva, dar ușa este încuiată și nimeni nu vrea să vorbească”, explică reporterul TV8 Sergiu Niculiță, aflat la fața locului.

Ulterior, aceștia au părăsit rapid birourile și au fugit de jurnaliști.

Da mai duceți-vă. Oamenii au o tragedie, dar voi. Ce s-a întâmplat, puteți să ne spuneți ? Unde se află directorul? Este la spital. De ce?

Procurorii urmează să investigheze toate circumstanțele cazului.

„Au fost ridicate mai multe documente, audiate un șir de persoane inclusiv muncitorii care au lucrat în ziua de 20 noiembrie în mină. La moment prioritatea noastră este de a stabili cu certitudine atât ora când a avut loc surparea, ora survenirii decesului și de a stabili cercul de persoane care sunt implicate, care sunt responsabile”, a declarat Igor Popa, adjunct al procurorului General.

Psihologii serviciului protecție civilă lucrează cu rudele victimelor. În cadrul ședinței de Guvern din această seară, premierul a dispus ca familiile decedaților să primească câte 50 de mii de lei din partea statului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram