Trimite e-mail | Printeaza
Economie
26.06.2015

Parcurile Industriale au instituit o platformă comună pentru atragerea investițiior și accesarea fondurileor europene

Parcurile Industriale au instituit o platformă comună pentru atragerea investițiior și accesarea fondurileor europene

Administratorii celor 9 Parcuri Industriale existente în Republica Moldova s-au reunit, astăzi, într-o adunare generală de lansare aAsociației Parcurilor Industriale din Moldova (APIM). La eveniment a participat viceministrul Economiei, Tudor Copaci.
 
În discursul său, viceministrul Economiei a menționat că instituirea Asociației Parcurilor Industriale din Moldova va facilita, impulsiona și armoniza activitatea Parcurilor Industriale, asigurând astfel, creșterea  uniformă și echilibrată a sectorului industrial și economic al țării.
 
”Rezultatele obținute în ultimii ani de Parcurile Industriale au demonstrat că politica de dezvoltare economică a Republicii Moldova pe baza regenerării și valorificării potențialului ei industrial este una eficientă. Iar pentru a susține această dinamică, Ministerul Economiei a optat pentru crearea Asociației PI, principalele obiective ale căreia sunt promovarea intereselor parcurilor și  atragerea investițiilor”, a spus Tudor Copaci.
 
Potrivit obiectivelor, APIM va deveni principala platformă de comunicare și colaborare dintre Parcurile Industriale și instituțiile statului în vederea atragerii investiţiilor străine, accesarea fondurilor europene, ajustarea cadrului normativ și dezvoltarea parcurilor pe întreg teritoriul Republicii Moldova. La rândul său, Ministerul Economiei, în calitate de autoritate de reglementare, va stimula participarea parcurilor la misiunile economice interne, externe şi la evenimentele de promovare, devenind un barometru prin intermediul căruia Ministerul Economiei  își va verifica politicile în domeniul PI, le va conforma cât mai rapid la realități.
 
În cadrul întrunirii, Vitalie Vrabie, directorul întreprinderii administratoare a PI Tracom din mun. Chișinău a spus că inițiativa creării acestei platforme asociative a provenit din necesitatea modernizării parcurilor și deschiderii altor noi pe baza uzinelor nefuncționale, stabilirii parteneriatelor, promovarea exporturilor.
 
În context, directorul întreprinderii administratoare a PI Răut din mun. Bălți, Anatolie Munteanu, a afirmat că Parcurile Industriale au o rezervă de creștere și, pentru valorificarea acesteia, e nevoie de mai mult suport. ”Deși unele Parcuri industriale au atins cifrele planificate în studiile de fezabilitate, altele încă mai sunt la etapa de dezvoltare. Pentru a avea o dezvoltare uniformă a parcurilor industriale avem nevoie de suport instituțional”, a concluzionat Anatolie Munteanu. 
 
Potrivit Ministerului Economiei, participanții au aprobat statutul Asociației și regulamentul, au ales Consiliul Administrativ, președintele și cenzorul APIM. De asemenea, a fost aprobat planul de activităţi al APIM pentru a doua jumătate a anului 2015.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus