Boţan, sarcastic despre referendumul eșuat: Stema Republicii Moldova trebuie schimbată, pe ea trebuie numaidecât ca element să apară grebla

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Stema Republicii Moldova trebuie schimbată, fiind introdus un element noi – grebla, care caracterizează foarte bine poporul, în contențiile în care nici la 26 de ani de independenţă acesta nu îşi ştie rolul, spune analistul politic, Igor Boţan, cu referire la referendumul de demitere a primarului general suspendat al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, eşuat duminică.

„Să-l cităm pe Alexis de Tocqueville, un mare sociolog francez, care spunea că „orice stat independent, în primii 20 de ani, comite toate stupiditățile posibile și imposibile”. Noi am ieșit deja din această formulă a lui Alexis de Tocqueville și continuăm să călcăm pe greblă și cred că, așa cum spunea un bun cunoscut de-al nostru, stema Republicii Moldova trebuie schimbată, pe ea trebuie numaidecât ca element să apară grebla, asta este ceea ce ne caracterizează”, a declarat Boţan într-un interviu pentru Europa Liberă.

Referitor la referendumul de cuminică, analistul apreciază că acest exercițiu este parte a campaniei electorale din 2018.

„Cu certitudine, noi cu asta am început. Deci, s-au făcut testările necesare și de aceea insist: nu a fost un simplu sondaj de opinie, a fost un test pe toate dimensiunile”, apreciază analistul, care însă spune că scrutinul nu poate fi echivalat cu un sondaj de opinie, aşa cum îl prezintă unii.

„Nu cred că putem echivala acest referendum cu un sondaj de opinie, fiindcă un referendum este mult mai mult decât un simplu sondaj de opinie. Un sondaj de opinie – de calitate – îl poți face cu 10.000 de dolari, pentru organizarea referendumului s-au cheltuit 10.000.000 de lei, aproximativ. Opinia publică în capitală, aici, a fost polarizată și chiar în întreaga țară. Am văzut jocuri subtile dintre forțele politice. Din acest punct de vedere, acest referendum dă foarte, foarte multă informație. Pentru o confruntare politică, acest referendum este un fel de „klondike”, dacă putem spune așa. Putem vedea foarte, foarte multe lucruri. Ele s-au profilat, acum cred că ștaburile partinice analizează rezultatele acestui referendum și fac concluzii pentru viitor. Capitala a fost întotdeauna foarte importantă, pentru că, după independență, puterea executivă aici, în capitală, întotdeauna a fost cumva în mâinile pro-europenilor, pro-românilor, hai să spunem așa. Știm că procentajul celor care susțin forțele pro-rusești, euroasiatice, de asemenea, a fost la un nivel foarte înalt, capitala”, a mai spus Igor Boţan.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...