Val de atentate islamiste: Europa denunță „barbaria” și face „front comun” împotriva terorismului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Europa a denunțat, vineri, „barbaria” și „ura oarbă”, după un val de atentate care au ucis, în numai câteva ore, zeci de civili în Franța, unde un bărbat a fost decapitat, în Tunisia și Kuweit, într-o zi de rugăciune pentru musulmani, notează AFP.

Președintele francez Francois Hollande și omologul său tunisian Beji Caid Essebsi și-au exprimat, în cadrul unei convorbiri telefonice avute vineri, „solidaritatea în fața terorismului și intenția de a continua și intensifica lupta împotriva acestui flagel”, informează Președinția franceză.

„Democrații vor continua să facă front comun împotriva barbariei”, a notat șeful guvernului spaniol Mariano Rajoy, într-o postare pe Twitter. Rajoy a fost primul oficial european care a reacționat vineri la informațiile privind descoperirea unui bărbat decapitat la un centru industrial sensibil din Lyon, apoi la atacurile care au lovit stațiunea balneară tunisiană Sousse, făcând cel puțin 28 de morți. În același timp, cel puțin 25 persoane au murit în Kuweit, într-un atentat sinucigaș îndreptat împotriva unei moschei șiite, atac atribuit grupării Statul Islamic (SI).

Aceste vești au produs stupoare printre liderii europeni reuniți la Bruxelles, pentru un summit consacrat Greciei.

„Inimile noastre sunt alături de toate victimele acestor oribile atacuri teroriste”, a declarat premierului britanic David Cameron, înainte de a anunța convocarea unei reuniuni de criză pe marginea acestui subiect.

„Aceste atacuri dezvăluie provocările la care trebuie să facem față”, a declarat, la rândul său, cancelarul federal al Germaniei Angela Merkel. „Gândurile noastre se îndreaptă spre apropiații victimelor și sperăm că răniții vor putea fi vindecați cât mai repede posibil”, a spus Merkel.

Matteo Renzi, premierul italian, și-a exprimat „profunda durere” după evenimentele din Tunisia, țară situată chiar în fața Italiei, peste Marea Mediterană. În ceea ce privește atacul din Lyon, acesta confirmă, în opinia lui Renzi, „existența unor mici celule (teroriste) foarte bine organizate”.

„Aș vrea să mă asociez doliului care a lovit Franța și alte țări prietene”, a declarat președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, la încheierea summitului de la Bruxelles. Evocând Tunisia, Juncker a declarat că deplânge victimele acestei țări, care „a gestionat totuși cel mai bine consecințele” Primăverii Arabe ce a destabilizat mai multe țări din regiune.

„Suntem uniți, noi, europenii, cu prietenii noștri, surorile noastre, frații noștri arabi” în lupta împotriva terorismului, a afirmat șefa diplomației europene Federica Mogherini. Potrivit acesteia, „este și mai important să păstrăm această unitate în zilele ce urmează”

Potrivit ministrului de externe al României, Bogdan Aurescu, citat de AFP, aceste atacuri arată că „este imperativ să fie întărite eforturile pentru prevenirea și eliminarea terorii”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...