Linkuri accesibilitate

La Erevan, mii de protestatari continuă protestele...


Armenii continuă protestele împotriva scumpirii prețului la electriciatte
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:30 0:00

... la o zi după ce guvernul le-a respins revendicarea de a renunța la planificata scumpire a energiei electrice.

Demonstranții blochează bulevardul Baghramian, la câteva sute de metri de reședința președintelui Serzh Sarkisian. Protestul se desfășoară în spatele unor baricade din containere de gunoi răsturnate în mijlocul străzii.

Mulți protestatari s-au așezat pe jos, la umbra arborilor care flanchează strada, sau a umbrelelor instalate pentru a se apăra de soare. Unii, majoritatea tineri, cântă și dansează, la un concert improvizat.

Președintele Sarkisian a invitat liderii protestatarilor la convorbiri, dar aceștia au spus că vor participa numai dacă întâlnirea se va transmite în direct la radio și televiziune.

Protestele au fost declanșate de decizia de scumpire cu 16 la sută a curentului electric de la 1 august cerută de Rețelele Electrice ale Armeniei, aflate în proprietatea companiei ruse Inter RAO. După o scumpire anterioară, Inter RAO a anunțat pentru primul trimestru al anului o creștere spectaculoasă a profitului din Armenia față de aceeași perioadă a anului trecut.

Demonstrațiile au luat avânt marți, după ce sute de polițiști i-au alungat pe protestatari cu tunuri de apă și bastoane, lovind și în jurnaliștii care relatau de la demonstrație. Peste 230 de oameni au fost reținuți.

Statele Unite, Uniunea Europeană și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu folosirea forței de către poliție.

Ministerul de Externe al Rusiei a solicitat autorităților armene să găsească ”o decizie de un compromis în chestiunile ridicate de demonstranți”.

Protestele iau amploare în orele serii. Când scade zăpușeala iar oamenii se întorc de la serviciu, bulevardul Baghramian se umple de lume.

Joi, premierul Hovik Abrahamian a întins o ramură de măslin protestatarilor, promițând compensații pentru cei mai săraci, dar fără să renunțe la majorare. Compensațiile propuse pentru 105 mii de familii sărace s-ar ridica la aproximativ 5,3 milioane de dolari. Dar protestatarii au rămas sceptici.

„Nu ne trebuie nici o compensație. Cerem anularea deciziei de scumpire a electricității și vom sta aici până când revendicarea ne va fi îndeplinită”, a declarat un tânăr protestatar, Eduard Mhitarian, citat de agenția Reuter.

Protestele sunt organizate de un grup civic de presiune întitulat „Nu jafului!”, compus din tineri activiști fără afiliere la vreo formațiune politică.

VIneri, liderii protestatarilor au spus că își extind lista revendicărilor. Liderul mișcării „Nu jafului!””, Vaghinak Șușanian a declarat serviciului armean al Europei Libere că cere să se renunțe și la scumpirea electricității de anul trecut. O altă revendicare este pedepsirea polițiștilor care au bătut protestatarii marți, precum și a celor care au ordonat intervenția.

Țara săracă din Caucazul de Sud, cu o populație de 3,2 milioane de oameni, a respins încheierea unui acord de asociere și liber schimb cu Uniunea Europeană și a aderat, în ianuarie anul acesta, la Uniunea Economică Eurasiatică condusă de Moscova. Dar exporturile armene în Rusia au fost afectate de contractarea economiei ruse, în timp ce remitențele trimise acasă de muncitorii armeni din Rusia au scăzut.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG