Dezvăluiri în premieră despre Putin, de la un fost prieten al liderului rus: Cât de mult l-a schimbat puterea

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

„În 1999, existau două candidaturi pentru funcţia de preşedinte – Stepaşin şi Putin. Elţin era dispus să-l numească pe Serghei Stepaşin, prim-ministrul de atunci al Rusiei. Eu l-am propus pe Putin”, susține Serghei Pugaciov, „bancherul Kremlinului” de cândva și fostul prieten foarte apropiat al președintelui rus Vladimir Putin.

Serghei Pugaciov, un prieten foarte apropiat a lui Vladimir Putin cândva, supranumit și „bancherul Kremlinului”, astăzi, în calitate de emigrant rus, a relatat la Londra într-un interviu pentru postul tv rus „Dojdi” cât de mult l-a schimbat puterea pe Putin pe parcursul ultimilor 15 ani. „Inițial el (Putin) nu prea dorea să devină președinte. Dar lui i s-a spus: iată palatul, iată țara, să nu-ți refuzi nimic”.

„Din momentul venirii la putere a lui Vladimir Putin, după mine, pur și simplu, a fost schimbat trendul. Acel avânt spre libertate, spre libertatea afacerilor, spre libertatea cuvântului, el cumva s-a înnecat după anul 2000. Aș mai spune astfel: vaccinul de libertate al lui Elțin a fost insuficient pentru a reuși să ducem mai departe fără spirit autoritar acest avânt al libertății în Rusia”.

Amintim că anterior, într-un alt interviu pentru „Financial Times”, Pugaciov avertiza că în lumea afacerilor din Rusia nu mai există „intangibili” și că această este tot mai mult dominată de Putin. Economia rusă, potrivit lui, a fost transformată într-un sistem feudal în care oamenii de afaceri sunt proprietari ai propriilor active doar pe hârtie.

Menționăm că Pugaciov, ale cărui interese de afaceri acopereau cândva sectorul bancar, construcțiile și industria navală, a fost o figură marcantă în toți acești ani. El era membrul cercului apropiat de fostul președinte Boris Elțin și apoi a devenit om apropiat lui Putin.

Când fostul ofițer KGB a devenit președinte în 2000, unele sectoare puternice, care veneau din era lui Elțin, au reușit să-și păstreze ceva independență, dar imediat după ce Putin a început campania de preluare a controlului de către stat asupra părților-cheie ale economiei, hotarele dintre afaceri și Kremlin au început să fie șterse.

Acest proces, după spusele lui Pugaciov, acum doar a accelerat, în momentul în care au fost impuse sancțiunile economice ale Occidentului împotriva Rusiei, din cauza intervenției sale în Ucraina.

„Acum există Putin și locotenenții săi, care îi execută ordinele, iar toți banii generați sunt puși pe tavă în fața lui Putin. Țara este în stare de război și de aceea afacerile mari nu pot fi ca înainte. Ei trebuie să trăiască în baza regulilor militare”, declară Serghei Pugaciov.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...