Nume
Parola
Vizualizări: 3336
Masa rotundă organizată de Oficiul Avocatului Poporului de Ziua Internaţională în Sprijinul Victimelor Torturii
Chișinău, 26 Iunie 2015 — Avocatul Poporului Mihail Cotorobai pledează pentru aplicarea actului de amnistie şi graţiere cu prilejul a 25 de ani de independenţă a Republicii Moldova. Ombudsmanul de asemenea şi-a anunţat intenţia de a avansa autorităţilor de resort propuneri menite să eficientizeze procesul de eliberare condiţionată înainte de termen a deţinuţilor.

Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul mesei rotunde organizate de Oficiul Avocatului Poporului de Ziua Internaţională în Sprijinul Victimelor Torturii, cu participarea şefilor de penitenciare din ţară, conducerii DIP, a unor reprezentanţi ai Procuraturii Generale, ai societăţii civile: RCTV „Memoria” şi Promo-LEX, ai PNUD Moldova.

La masa rotundă au fost discutate chestiuni privind condiţiile de detenţie în calitate de rele tratamente din penitenciarele din ţară; etapa curentă a construcţiei noului penitenciar din municipiul Chişinău; condiţiile de detenţie a deţinuţilor - persoane cu dizabilităţi; obligaţia statului de a asigura reabilitarea victimelor torturii, în conformitate cu prevederile Convenţiei ONU împotriva torturii şi altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante; limitele aplicării forţei fizice şi a mijloacelor speciale faţă de deţinuţi, realităţile atestate în penitenciarele din ţară.

Vorbind despre situaţia constatată în penitenciare în ceea ce priveşte condiţiile de detenţie, Gheorghe Bosîi a menţionat că, deşi putem vorbi despre unele îmbunătăţiri în acest sens, mai este mult de făcut pînă la atingerea standardelor internaţionale în domeniu. Veriga slabă rămîne a fi Penitenciarul nr. 13, suprapopularea instituţiilor penitenciare din ţară, infrastructura învechită în majoritatea instituţiilor de detenţie şi atitudinea unor angajaţi ai DIP faţă de deţinuţi.

Directorul Departamentului Instituţiilor Penitenciare, Ana Dabija, a menţionat că urmare a eforturilor depuse de DIP, 4 penitenciare au fost renovate (Penitenciarul nr. 10, Goian; Penitenciarul nr. 7, Rusca; Penitenciarul nr. 1, Taraclia şi Penitenciarul nr. 16, Pruncul), iar în altele au fost făcute reparaţii parţiale. Totodată, se planifică construcţia a două noi penitenciare – case de arest: la Bubuieci cu 1030 de locuri şi la Bălţi cu 600 de locuri.

Referindu-se la problema suprapopulării penitenciarelor, Avocatul Poporului a opinat că aceasta ar putea fi soluţionată prin modernizarea instituţiilor penitenciare din ţară dar şi prin eficientizarea procesul de eliberare condiţionată înainte de termen a deţinuţilor, ale căror fapte prezintă pericol redus pentru societate. Ombudsmanul şi-a exprimat regretul în legătură cu faptul că mecanismul în cauză în prezent nu prea funcţionează, anunţîndu-şi intenţia de a examina această problemă şi a propune recomandări pentru eficientizarea procesului de eliberare condiţionată înainte de termen a deţinuţilor. De asemenea, avînd în vedere că deja de 10 ani în ţara nu a fost aplicată amnistia, Avocatul Poporului a pledat pentru anunţarea acesteia cu prilejul a 25 de ani ai independenţei Republicii Moldova.

Denis Şuşchevici din cadrul Unităţii de implementare a proiectului de reconstrucţie a Penitenciarului din Chişinău de pe lîngă DIP a informat asistenţa că în prezent se achiziţionează serviciile de consultanţă tehnică a proiectului, susţinut financiar de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, şi că lucrările de proiectare urmează a fi finalizate într-un an jumătate. Conform celor planificate, penitenciarul din Chişinău, care va fi amplasat în satul Bubuieci, urmează a fi dat în exploatare pînă în anul 2018.

A trezit mai multe discuţii comunicarea Elenei Draghici, consultant în cadrul Oficiului Avocatului Poporului, care s-a referit la condiţiile de detenţie a condamnaţilor - persoane cu dizabilităţi. Ea a menţionat că în penitenciarele din ţară sunt 207 deţinuţi - persoane cu dizabilităţi, dintre care 12 – imobilizaţi la pat. Funcţionarul Instituţiei Ombudsmanului a formulat mai multe recomandări care vor fi transmise ulterior Ministerului Justiţiei, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, care se referă la serviciile sociale ce necesită a fi prestate persoanelor vizate, asigurarea cu medicamente, ochelari, aparate auditive, prestarea serviciilor medicale adecvate, adaptarea infrastructurii de detenţie la necesităţile persoanelor cu dizabilităţi etc.

Directorul executiv al RCTV „Memoria”, Ludmila Popovici, a vorbit despre obligaţia statului de a asigura realizarea dreptul la reabilitare a victimelor torturii, drept consfinţit prin articolul 14 al Convenţiei ONU împotriva torturii. Potrivit Ludmilei Popovici, acest drept a fost ignorat în Republica Moldova. Directorul executiv „Memoria” a menţionat importanţa reabilitării victimelor torturii, necesitatea asigurării acesteia în instituţiile penitenciare. Totodată, Ludmila Popovici a accentuat că în activitatea lor instituţiile de detenţie trebuie să pună în prim plan valoarea demnităţii umane, ceea ce presupune inclusiv şi grija faţă de angajaţii sistemului, care activează în condiţii deosebite, acordarea de asistenţă, consiliere psihologică pentru ei. Directorul executiv „Memoria” de asemenea a semnalat derapajele existente în funcţionarea mecanismului de eliberare condiţionată a deţinuţilor înainte de termen, opinînd că mai multe instituţii ar trebui să lucreze în acest sens. Cadrul legal din Republica Moldova este unul foarte punitiv iar condiţiile de detenţie – foarte proaste. Trebuie să lucrăm în ambele sensuri, a declarat Ludmila Popovici.

Şeful Secţiei combatere tortură din cadrul Procuraturii Generale, Ion Caracuian, a menţionat că Procuratura este doar o verigă care contribuie la asigurarea respectării drepturilor omului şi că realizarea acestui obiectiv depinde de conjugarea eforturilor tuturor instituţiilor abilitate cu aceste sarcini. Ion Caracuian a menţionat relaţiile bune de colaborare cu Instituţia Ombudsmanului dar şi cu DIP, asta chiar dacă, la etapa creării subdiviziunii pe care o conduce, a fost tratat cu suspiciune de către angajaţii din sistemul penitenciar. Vorbitorul a mai menţionat îmbunătăţirea cadrului legislativ ce ţine de combaterea torturii şi relelor tratamente în conformitate cu normele internaţionale.

Dumitru Slusarenco, membru al Asociaţiei Promo-LEX a prezentat propunerile ONG-ului pe care îl reprezintă pentru îmbunătăţirea cadrului normativ al Republicii Moldova în domeniul aplicării forţei fizice şi a mijloacelor speciale. Totodată alt reprezentant al Promo-LEX a adus la cunoştinţa asistentei observaţiile ONG-ului privind situaţia legată de condiţiile de detenţie, cazuri de maltratare a deţinuţilor de către angajaţii penitenciarelor.

Prezent la întîlnire, Claude Cahn, consilier ONU în drepturile omului a salutat organizarea mesei rotunde în probleme atît de sensibile şi de importante chiar de Ziua Internaţională în Sprijinul Victimelor Torturii. Oficialul ONU a mai declarat că victimele torturii au dreptul la reabilitare, este important să investigăm cazurile de tortură şi să identificăm torţionarii. Claude Cahn a subliniat că discuţia purtată în cursul mesei rotunde va permite identificarea posibilităţilor de eliminare a fenomenului torturii în ţara noastră, prin eforturi comune ale Instituţiei Ombudsmanului, angajaţilor DIP, Procuraturii Generale şi societăţii civile.

Serviciul programe instructive, relaţii cu publicul
Date de contact:
Tel.: 060002656 sau 060002667
E-mail: n.visanu@inst.ombudsman.md
sau i.galan@inst.ombudsman.md