Suedia reacționează la provocările Rusiei amplificând exercițiile militare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Suedia este pe cale să-și intensifice marile manevre militare, îndeosebi în colaborare cu NATO, a afirmat, vineri, ministrul apărării suedez Peter Hultqvist, după dezvăluirile conform cărora Rusia ar fi desfășurat un „exercițiu de invazie”.

„Este un fapt bine stabilit că Rusia desfășoară exerciții mai vaste, mai complexe și, în anumite cazuri, provocatoare, suscitând neîncredere. Ne adaptăm la această evoluție și întărim în prezent capacitățile noastre militare și cooperarea noastră internațională”, a declarat Hultqvist pentru cotidianul Dagens Nyheter.

Ministrul suedez a făcut referire la amplele manevre programate împreună cu NATO în septembrie, în Spania, și în 2018, în Norvegia. Armata suedeză vrea, de asemenea, să participe la un exercițiu al NATO în Marea Baltică, numit „Baltops”.

Suedia nu este membră a Alianței Atlanticului de Nord, iar susținerea pentru o eventuală aderare, chiar dacă a crescut recent, rămâne minoritară în rândul populației suedeze. Hultqvist, de exemplu, se opune unei asemenea aderări.

„Trebuie să ne adaptăm noii realități. În parlamentul suedez, este puternic ancorată ideea conform căreia este important ca SUA să fie reprezentate în Europa și ca acest lucru să facă parte din echilibrul lucrurilor”, a declarat ministrul social-democrat.

Miercuri, într-un raport cu privire la geostrategia în Marea Baltică, „think tank”-ul american Cepa (Centrul de analiză a politicilor europene) a afirmat că Rusia a antrenat, în martie, 33.000 de militari în vederea cuceririi de situri străine, inclusiv cea mai mare insulă a Suediei, Gotland. Experții militari suedezi au interpretat această acțiune mai degrabă ca pe o provocare din partea Moscovei, decât ca pe o „repetiție”.

După prăbușirea Uniunii Sovietice, Suedia și-a pus armata „la regim”, concentrându-și eforturile pe participarea la misiuni internaționale. Însă conflictul din Ucraina a îndemnat-o să modifice această orientare.

În data de 16 iunie, guvernul suedez a transmis parlamentului un proiect de lege privind politica militară, proiect care, pentru prima dată de la Al Doilea Război Mondial, propunea „pregătirea Suediei de război”.

Partidele de stânga și de dreapta au convenit, în aprilie, să majoreze bugetul pentru apărare cu 10,2 miliarde de coroane (1,1 miliarde de euro) în perioada 2016-2020, având drept scop, între altele, de a reinstala armata pe insula Gotland și de a moderniza forțele navale ale țării.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...