Sunt constatările celui de-al patrulea Raport al Misiunii de Observare a Alegerilor, prezentat de Promo-LEX, care reflectă desfăşurarea procesului electoral din Republica Moldova în perioada 15 - 24 iunie.

Observatorii au amintit încăierările dintre reprezentanţii PL şi PD în comuna Băcioi, municipiul Chişinău, dar şi cazul unui concurent electoral din partea PLDM în satul Racovăţ, raionul Soroca, snopit în bătăi de trei indivizi mascaţi.

Totodată, chiar dacă legislaţia interzice, în preajma mai multor biserici din Chişinău au fost distribuite pliante în favoarea candidatul PSRM, Zinaida Greceanîi. Foile erau semnate de „Mişcarea Creştin Ortodoxă din Moldova”.

Promo-LEX recomandă instituţiilor de urmărire penală să tragă la răspundere şi funcţionarii care au utilizat resurse administrative.

De exemplu, ministrul în exerciţiu al Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Vasile Bîtca, candidat totodată şi la funcţia de consilier raional din partea PD, a semnat şi a depus o contestaţie în privinţa rezultatelor alegerilor într-un sat din Nisporeni. Observatorii atenţionează că pe pagina web a ministerului nu sunt informaţii cu privire la suspendarea ministrului. De remarcat că, inclusiv pe pagina web a instituţiei menţionate sunt reflectate ştiri care confirmă cumularea funcţiei de ministru cu cea de candidat pe durata perioadei electorale.

Totodată, în satul Alexandru Ioan Cuza, raionul Cahul, candidatul la funcţia de primar din partea PLDM, Cîrchilan Leonid, a desfăşurat în incinta primăriei adunări cu consilierii din partea PLDM.

Alţi candidaţi electorali au ignorat legislaţia şi au oferit cadouri electorale. De exemplu, candidatul independent la funcţia de primar în Cimişeni, Criuleni, Ghenadie Rabei, a împărţit alegătorilor bere şi îngheţată.

În total, concurenţii electorali au raportat la CEC în perioada dată venituri în sumă totală de 17,7 milioane de lei. Majoritatea cheltuielilor raportate de către concurenţii electorali au fost pentru publicitate – 71% din total.

Multe dintre cheltuieli nu s-au regăsit însă în rapoartele oficiale. Potrivit observatorilor Promo-LEX, cel puţin 11 concurenţi electorali au efectuat cheltuieli neraportate pentru 32 de concerte, cel puţin cinci competiţii sportive, şi alte evenimente.

Misiunea de Observare a Alegerilor Generale Locale din 14 (28) iunie 2015 este susţinută financiar de către Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID) şi Consiliul Europei.