Chinezii vin la Giurgiulești: producătorii moldoveni vor putea exporta în Asia pe cale maritimă

China Shipping Container Lines, una din cele mai mari companii mondiale de transport maritim, a semnat un acord de colaborare cu Danube Logistics, compania care a investit și operează Portul Internațional Giurgiulești. Astfel, chinezii au devenit a treia companie internațională de transport maritim care să ofere servicii directe Portului Giurgiulești.

Anul trecut, în 2014, 57% din containerele care au fost importate prin Giurgiulești au venit din China, iar 76% din containerele exportate au fost trimise spre piețele asiatice.

Decizia companiei chineze este legată de strategia guvernului de la Beijing de a resuscita vechiul Drumul al Mătăsii, atât pe cale terestră, cât și maritimă.

”Exportatorii moldoveni vor putea acum exporta produsele lor pe piața mondială, în containere obișnuite sau frigorifice, prin China Shipping Container Lines. Vor beneficia în special companiile moldovenești care exportă bunuri agricole către piețele emergente din Asia și Golful Persic”, a declarat Thomas Moser, șeful Danube Logistics.

Potrivit lui, acesta este doar un prim pas în transformarea Portului Giurgiulești într-unul din centrele logistice și parcurile industriale ale Noului Drum al Mătăsii. Moser spune că acordurile semnate cu China Shipping Container Lines vor permite crearea unei zone speciale pe teritoriul Portului pentru investitorii chinezi, care vor să acceseze nu doar piața moldovenească, dar și pe cea europeană și cea din CSI.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.