Câinele din rasa Malinois Belgian, pe nume Mali, grav rănit de şrapnel, a salvat viaţa militarilor britanici şi afgani în timpul asaltului "Special Boat Service" (SBS).

Membrii operaţiunii SBS au luptat pentru eliminarea unei trupe bine înarmate de luptători sinucigaşi în cadrul unui bloc pe jumătate terminat din cadrul cartierului diplomatic din oraş. 

Misiunea care a pus capăt asediului este una dintre cele mai decorate acţiuni desfăşurată în cadrul campaniei Marii Britanii în Afganistan, mai multe premii pentru vitejie fiind acordate persoanelor participante.

Pentru contribuţia sa, Mali, în vârstă de opt ani, a primit Medalia PDSA Dickin alăturându-se astfel altor 68 de animale care au obţinut până acum această decoraţie. 

''În ciuda faptului că a suferit răni groaznice, el a rămas alături de însoţitorul său şi a continuat să îi ajute să-şi ducă la îndeplinire misiunea. Recunoaştem vitejia şi devotamentul faţă de datorie'', a declarat Jan McLoughlin, director general al organizaţiei pentru ajutorarea animalelor.

Membrii misiunii SBS, alături de omologii săi afgani, au luptat timp de mai multe ore pentru a elibera clădirea de şase etaje ocupată de militanţi, în cadrul unui asalt coordonat la începutul ofensivei "de vară" a talibanilor. Din acest bloc militanţii au tras asupra clădirilor din apropiere, printre acestea numărându-se ambasadele Marii Britanii şi a Germaniei, precizează sursa citată. 

Mali a fost antrenat atât pentru atac cât şi pentru detectarea obiectelor explozibile. La un moment dat, el a fost trimis înainte pentru a verifica dacă trupele pot înainta în siguranţă. "El i-a împiedicat pe băieţii cu care lucram să continue pe acea rută. Dacă ar fi urcat acolo, oamenii şi-ar fi pierdut mâinile şi picioarele şi, inevitabil, vieţile", a declarat însoţitorul animalului al cărui nume nu a fost dezvăluit. 

Rănile lui Mali au fost observate abia după ce lupta s-a încheiat, pe picioarele lui prelingându-se sânge. Acesta suferise răni la nivelul abdomenului, urechilor şi pieptului şi a fost scos din clădire.

Câinele este retras din activitate şi este utilizat la antrenamente în cadrul Royal Army Veterinary Corps (RAVC). 

Medalia Dickin Medal a fost instituită de către fondatoarea societăţii veterinare caritabile People's Dispensary for Sick Animals (PDSA), Maria Dickin, în 1943. Este cea mai înaltă distincţie pe care o poate primi un animal în timpul unui conflict armat. Printre eroii necuvântători decoraţi se numără 32 de porumbei, 31 de câini, 4 cai şi o pisică. 

Vineri s-au împlinit 100 de ani de la fondarea societăţii PDSA, în 1917.