Întrucât până acum au fost amânate mai multe şedinţe în acest proces, unul dintre avocaţii părţii vătămate susţine că dacă această stare de lucruri va continua, atunci va cere instanţei să întreprindă măsuri.

Un alt apărător al succesorului în drepturi spune că săptămâna trecută a participat la întrunirea de la Geneva împotriva torturii, unde a fost adus în discuţie şi dosarul Brăguţă. Vadim Vieru susţine că membrii comitetului ONU s-au arătat miraţi de amploarea acestui caz şi de erorile de sistem care au fost comise în ţara noastră. Mai mult, avocatul menţionează că deşi la comitet se discută fenomenul torturii, şi nu situaţii individuale, de această dată, cazul Brăguţă a fost dezbătut mai bine de 15 minute.

Menţionăm că patru deţinuţi sunt învinuiţi că l-au torturat şi supus tratamentelor inumane pe Andrei Brăguţă, iar trei poliţişti sunt acuzaţi că nu au intervenit pentru a opri bătaia din celulă. Procurorii continuă urmărirea penală în cazul altor zece inspectori de la Direcţia de Poliţie Chişinău, care ar fi implicaţi în acest caz. Totodată, acuzatorii de stat au iniţiat cauze penale pentru exces de putere şi încălcarea regulilor de acordare a asistenţei medicale. Amintim că Andrei Brăguţă a fost reţinut la mijlocul lunii august pentru că s-ar fi certat în trafic cu un echipaj de patrulare, care îl urmărea pentru că ar fi încălcat regulile de circulaţie. La câteva zile de la reţinere, tânărul de 32 de ani a murit în Penitenciarul 16 Pruncul.