Vladimir Cebotari a menţionat că mai sunt lucruri de făcut, dar nu a ezitat să se laude că judecătorii din cele cinci instanţe din Chişinău, care vor activa într-un sediu unic, în clădirea Ministerului Agriculturii, sunt mulţumiţi. Cebotari a primit însă o replică de la membrul Consiliul Superior al Magistraturii Nina Cernat.

„La moment, este amplasată Judecătoria Centru, care a apucat deja 7 etaje din 14. Numai Judecătoria Centru a apucat 7 etaje! Eu nu ştiu cum o să fie amplasate toate instanţele, 5 instanţe în această clădire”, a menţionat Nina Cernat, care a remarcat şi alte probleme.

„Nu s-a ţinut cont de mai multe circumstanţe, care acum apar probleme la implementarea definitivă a legii. Şi anume: unul dintre criterii a fost analiza infrastructurii existente în raioane, starea drumurilor şi accesibilitatea căilor de transport. Considerăm că acest criteriu nu poate fi unul de bază deoarece există Ministerul Transporturilor, autorităţile publice locale care pot introduce în orice moment alte căi de comunicare, alte transporturi”, a menţionat magistrata.

Iar şirul dificultăţilor nu se încheie aici. „Nu s-a ţinut cont de starea sediului unor judecătorii care anterior au fost reparate şi au fost renovate şi corespund tuturor cerinţelor pentru ca să activeze o instanţă de judecată. Nu s-a ţinut cont de amplasarea penitenciarelor. Cunoaştem că în multe raioane există penitenciare şi faptul că în momentul finisării optimizării instanţelor, deţinuţii sunt transportaţi dintr-un raion în altul, apar multe probleme şi dificultăţi, întârzieri şi uneori refuzuri de a transporta”, a mai spus Cernat.

O altă problemă stringentă este faptul că deseori nu poate fi implementat conceptul de repartizare aleatorie a dosarelor din cauza lipsei acute de judecători în raioane.

„În aceste instanţe în care activează câte un judecător, câte doi, nu poate fi vorba de repartizarea aleatorie a dosarelor. Că dacă e un judecător, e clar că apriori toate dosarele o să fie la dumnealui”, a continuat membra CSM Nina Cernat.

Observaţiile l-au nedumerit pe ministrul Justiţiei, care a dat asigurări că vor fi soluţii pentru toate problemele. Ulterior, Cebotari a fost luat la întrebări de către membrii comisiei. Deputaţii din opoziţie au fost mai sceptici, în schimb cei din PD, colegi de formaţiune cu demnitarul, l-au susţinut.

„Eu vreau să-mi cer scuze pentru faptul că noi cred că avem o comunicare nu chiar bună în ultimul timp cu CSM în sensul schimbării de informaţii pentru că toate problemele care s-au discutat ele într-adevăr există. Excluderea lor este într-adevăr contradictorie. Noi am ştiut că ele vor fi. Reamplasarea instanţelor de judecată nu trebuie văzută ca un lucru tehnic făcut o singură dată, dar trebuie văzut de completat cu un şir de alte măsuri”, a declarat Cebotari.

„Pe bună dreptate doamna Cernat spune despre unele probleme care apar la nivel de implementare. Judecătoria Centru a ocupat 7 etaje. Nu ar fi oare mai bine la momentul actual să mergem pe judecătoriile specializate?”, a întrebat Tudor Deliu, vicepreşedintele Comisiei juridice.

Drept răspuns, ministrul Justiţiei a spus că „toate opţiunile acestea sunt posibile”.

„Încă o dată mă convingeţi, domnule ministru, că la nivel de comunicare există carenţe între Ministerul Justiţiei şi Consiliul Superior al Magistraturii”, a replicat Deliu.

„Sunt sigur că elementele de organizare vor fi depăşite”, a menţionat, la rândul său, PD-istul Sergiul Sîrbu.

Legea cu privire la reorganizarea hărţii judecătoreşti a fost votată de Parlament în 2016 şi a intrat în vigoare la începutul acestui an. Astfel, 44 de instanţe de nivelul întâi au fost comasate în 15. Unificarea sediilor judecătoriilor se va face treptat, până la 31 decembrie 2027, pe măsura creării condiţiilor necesare. În momentul elaborării legii, membrii CSM au avut mai multe obiecţii şi propuneri, dar care nu au fost luate în considerare.