Trimite e-mail | Printeaza
Economie
17.11.2017

Progresele Serviciului Vamal în implementarea prevederilor Acordului de Asociere, discutate în cadrul celei de-a 3 reuniuni a Subcomitetului vamal RM-UE

”Serviciul Vamal depune eforturi susținute pentru a avansa în implementarea cu succes a condiționalităților prevăzute de Acordul de Asociere, inclusiv la capitolul privind Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. Agenda de modernizare a Vămii include practic toate obiectivele stabilite de respectivul Acord, astfel încât să fie asigurată aplicarea celor mai bune practici în domeniul administrării vamale.”, a declarat Directorul General al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, în cadrul celei de-a 3-a reuniuni a Subcomitetului Vamal Republica Moldova-Uniunea Europeană, care a fost astăzi desfășurată astăzi la Chișinău.

Evenimentul a reunit reprezentanți din cadrul Serviciului Vamal, Direcției Generale Impozitare şi Uniune Vamală (DG TAXUD) a Comisiei Europene, Delegației UE în RM, Ministerului Finanțelor, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene,  EUBAM și EUHLAM.

Șeful Vămii a realizat o expunere succintă a progreselor înregistrate de către autoritatea vamală în procesul de raliere la normele comunitare în domeniu, precum și a obiectivelor de modernizare instituțională, conform cerințelor înaintate. În intervențiile sale, Vitalie Vrabie s-a referit la reformele ce vizează armonizarea legislației vamale cu cea europeană prin elaborarea unui nou Cod Vamal, în care sunt transpuse prevederile cadrului legal comunitar. Demersurile de armonizare a cadrului legal vizează inclusiv conceptul de Agent Economic Autorizat, în vederea obținerii recunoașterii mutuale a AEO din RM și UE, astfel încât de beneficiile statutului AEO să beneficieze și agenții economici din Republica Moldova care efectuează livrări de mărfuri în spațiul comunitar.

Facilitățile introduse de către Serviciul Vamal au inclus și simplificarea condițiilor de obținere a statutului de Exportator Aprobat, măsură care are menirea de promovare a exporturilor prin declararea originii preferențiale a mărfurilor de orice valoare pe propria responsabilitate de către deținătorii acestui statut.

De asemenea, Vitalie Vrabie a vorbit despre demersurile de modernizare a infrastructurii posturilor vamale, precum și a celei informaționale, prin implementarea NCTS și a Ghișeului Unic, precum și dezvoltarea celorlalte module informaționale existente.

În acest context, șeful Vămii a subliniat sprijinul Uniunii Europene în realizarea tuturor inițiativelor de modernizare ale sistemului vamal național, atât prin prisma asistenței tehnice acordate, cât și datorită expertizei calitative livrate.

În replică, reprezentantul DG TAXUD, Fernando Perreau de Pinninck a menționat importanța continuării avansării pe agenda de integrare vamală europeană, exprimându-și certitudinea că reuniunea va genera noi oportunități de intensificare a colaborării instituite, anunță Serviciul Vamal.

Agenda de lucru a mai inclus subiecte referitoare la clasificarea mărfurilor, protejarea drepturilor de proprietate intelectuală, asistența administrativă reciprocă și implementarea Strategiei management al riscurilor, odată cu elaborarea căreia, Serviciul Vamal a devenit prima autoritate din regiune care dispune de un asemenea document de importanță strategică în domeniul profilării riscurilor și prevenirii fraudelor vamale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus