11:24:46 19.04.2024
Stiri

Pavel Filip, despre PRIORITĂȚILE guvernării pentru 2018: „Va fi un an al șantierelor de reparație a drumurilor. Parcursul european va deveni ireversibil”

Politică 17.11.2017 19:00 Vizualizări1426 Autor: Ziarul National
Pavel Filip, despre PRIORITĂȚILE guvernării pentru 2018: „Va fi un an al șantierelor de reparație a drumurilor. Parcursul european va deveni ireversibil”


Prim-ministrul Pavel Filip a discutat astăzi despre principalele obiective ale reformelor promovate de Guvern cu reprezentații administrației publice locale, agenții economici, directorii instituțiilor de învățământ și ai instituțiilor medicale din raionul Cahul.

Pavel Filip s-a referit la acțiunile întreprinse de Cabinetul de miniștri în ultimii doi ani pentru asigurarea stabilității în societate și repoziționarea țării pe cursul de dezvoltare economică. „Eforturile noastre nu au fost în zadar. Doar anul acesta, după zece luni, avem venituri la bugetul de stat cu 4,2 miliarde de lei mai mari, față de anul precedent. Colectările vamale au crescut cu 2,2 miliarde de lei, față de 2016”, a subliniat prim-ministrul, citat de serviciul de presă al Guvernului.

Totodată, şeful Executivului a accentuat că procesul de recuperare a banilor fraudați din cele trei bănci continuă. Până la sfârșitul lunii curente compania Kroll urmează să prezinte cel de-al doilea raport. „Acest raport va fi prezentat împreună cu o Strategie de recuperare a activelor, care va fi implementată împreună cu autoritățile din Republica Moldova”, a adăugat premierul.

O altă reformă despre care a vorbit șeful Executivului este cea privind măsurile favorabile unui mediu de afaceri sănătos. Până în prezent au fost întreprinse mai multe măsuri pentru a susține dezvoltarea comunității de business. Între acestea: reducerea instituțiilor cu funcții de control, micșorarea numărului de acte permisive și a rapoartelor care urmează a fi prezentate autorităților, eliminarea obligativității ştampilei. Și măsurile de îmbunătățire a mediului de afaceri continuă.

Premierul s-a referit, de asemenea, la reformele sistemului de pensii, a sectorului justiției, a autorităților publice centrale. Aceste reforme urmăresc crearea condițiilor pentru ca cetățenii să aibă venituri suficiente și utilitățile necesare pentru un trai decent.

Vorbind despre prioritățile Guvernului pentru perioada următoare, Pavel Filip a evidențiat asigurarea supremației legii, crearea unui sistem educațional modern și competitiv, dezvoltarea infrastructurii drumurilor. „Anul viitor va fi un an al șantierelor de reparație a drumurilor. Ne dorim să utilizăm la maxim resursele financiare oferite de partenerii noștri de dezvoltare și cele existente în buget”, a conchis Pavel Filip. De asemenea, Filip a accentuat că își dorește ca, prin măsurile luate, „parcursul european al ṭării să devină unul ireversibil”.

În cadrul discuțiilor, reprezentanții autorităților publice locale au adresat mai multe întrebări, dar au făcut și unele propuneri și sugestii pentru Executiv. Printre principalele probleme abordate - managementul deficient al resurselor naturale în regiune, salariile mici în primării, finanțarea insuficientă a școlilor, starea critică a unor obiective privatizate, asistența socială pentru păturile nevoiașe. Premierul Pavel Filip a promis ca fiecare problemă să fie analizată în parte, pentru a identifica soluțiile optime, în strânsă conlucrare cu administrația locală.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md