/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Flăcări în Smolensk și 1,5 miliarde de euro de la UE. Unul dintre cei mai bogați ruși, arestat

Promo-LEX: Mesaje care instigă la ură și alte încălcări semnalate la referendumul local din 19 noiembrie

missing
17 noiembrie 2017, ora 17:36

Cheltuielile participanților la referendumul din Chișinău – mai transparente

Observatorii Promo-LEX au remarcat o raportare mai bună la aspectele ce țin de publicitatea TV, în presa scrisă, publicitatea radio și online și constată o raportare defectuoasă în privința publicității promoționale, stradale și mobile, a cheltuielilor de transport și a activităților voluntarilor.

Pe de altă parte, în perioada 28 octombrie – 10 noiembrie 2017, participanții au folosit fonduri care nu au fost declarate în totalitate. La fel, aceștia au omis să includă în raportul către Comisia Electorală Centrală (CEC) anumite cheltuieli, astfel încât cheltuielile neraportate au constituit circa 285.000 lei.

Donații de 4 ori mai mari pentru PSRM

Referendumul local de revocare a Primarului de Chișinău a fost susținut doar de persoane fizice. Astfel, în cazul PL au fost 7 donatori care au contribuit cu 285.000 lei, în cazul PSRM au fost de 15 ori mai mulți donatori (115 la număr), cu contribuții de aproape 1.200.000 lei – de 4 ori mai mult decât în cazul primului participant. De altfel, participanții abia de au atins 11% din plafonul permis de CEC (16.508.739.00 lei).

Resurse administrative folosite în campanie

Întâlnirile cu alegătorii în timpul orelor de lucru au avut loc cu participarea reprezentanților ambelor tabere concurente la referendumul local din Chișinău. Este vorba despre angajați din instituții medicale, educaționale și publice. Au fost raportate 10 astfel de cazuri în perioada de raportare: PSRM este vizat în 4 cazuri, iar PL – în 6. În primul raport Promo-LEX, însă, a fost raportată o singură încălcare la acest capitol, de către PSRM.

Mesaje care instigă la ură

Asociația Promo-LEX atenționează asupra cazurilor de discurs instigator la ură în mesajele concurenților. Astfel, Promo-LEX a înregistrat mai multe mesaje care conțin forme de discurs denigrator sau instigator la ură. În mod special, a fost vizat Dorin Chirtoacă – în cel puțin 5 cazuri, iar într-un caz este vorba despre incitarea la ură din partea persoanei respective.

Neclarități la votarea cu certificatul cu drept de vot

Promo-LEX a constatat lipsa unei definiri clare a mecanismului de votare în baza certificatului de vot, a rolului lui în procesul electoral și a subiecților cărora îi este destinat.

CEC a adoptat hotărâri ce au vizat recepționarea rapoartelor financiare, acreditarea observatorilor și modificarea componenței Consiliului Electoral Chișinău. Au fost acreditați 453 observatori Promo-LEX. De asemenea, au fost acreditați 4 observatori internaționali (din Țările de Jos și din România).

Pe de altă parte, atât contestațiile depuse în cazul referendumului din Chișinău, cât și în cazul alegerilor locale noi, au fost respinse de CEC.

Pentru mai multe detalii, puteți consulta versiunea integrală a raportului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram