„Bănuiala că procurorul din România a luat o decizie stranie este anume faptul că nicio faptă nu s-a petrecut pe teritoriul României. Există posibil că, poate o să discutăm şi chestia asta, o altă implicaţie”, a spus Roman Mihăeş.

Roman Mihăeş chiar a avut trei ipoteze cu privire la decizia procurorului DIICOT Raluca Negulescu de pornire a urmăririi penale.

„Apar câteva întrebări aici. Procurorul, unu la mână - a fost manipulat de către serviciile secrete, doi - de către lumea criminală, trei - de corupţie. Eu pun întrebări de ce procurorul a pornit dosar penal ştiind că fapta nu s-a întâmplat pe teritoriul României, este fapta în judecată conform CEDO”, a declara Mihăeş.

Afirmaţiile sale au fost însă reduse la zero de către fostul membru al CSM din România, judecătorul Cristi Danileţ.

„Cu privire la magistraţii din România, abţineţi-vă să faceţi orice fel de speculaţii. Deocamdată, noi suntem numiţi de organe independente ale statului, am dat zeci de examene să ajungem în funcţie şi este sub demnitatea noastră să fim acuzaţi de imixtiuni, intervenţie, corupţie. Dacă aveţi informaţie că vreun procuror din România este corupt, vă rog să sesizaţi DNA-ul din România, că la noi lucrurile se mişcă foarte repede în comparaţie cu dumneavoastră”, a declarat Cristi Danileţ.

Danileţ a precizat că există probabilitatea ca autorităţile române să intercepteze persoanele vizate în plângerea lui Platon. Acest fapt l-a deranjat însă pe Mihăeş.

„Deci, practic oricine din această listă, care sunt pe teritoriul UE, nu numai al României, i se interceptează telefonul, poate să fie şi filat, şi aşa mai departe. Apar nişte întrebări logice. Sunt anumite interese care se ascund în spatele acestui caz sau nu? Închipuie-ţi că domnul Candu se duce în Uniunea Europeană şi telefonul lui este ascultat în România, în Franţa, în Mare Britanie. El e preşedintele Parlamentului, nu?”, a spus Mihăeş.
Spusele lui Roman Mihăeş cu privire la pornirea urmăririi penale au fost combătute în mod categoric şi de expertul român Sorin Ioniţă.

„Dacă cineva jumătate de oră spune că Procuratura nu are competenţă pe cetăţean român pe fapte în străinătate şi ea, de fapt, are - ia o pauză măcar până mâine. Procuratura din România are competenţă în străinătate, în afara României, deci scurt pe doi, nu mai e nimic de comentat. Doamna Negulescu e nouă, probabil la primele ei cazuri în DIICOT, experienţa arată că acest gen de procurori tineri care vin prin examen în general au performat, dar noi nu ştim ce acte face în dosar şi unde se va duce”, a declarat Sorin Ioniţă.

Cu toate acestea, comentatorul s-a arătat ferm convins că Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism nu a întreprins nicio acţiune pe teritoriul Republicii Moldova.

Contactată pentru o reacţie, purtătoarea de cuvânt a DIICOT, Mihaela Porime, a declarat că nu va intra în polemică şi nu va comenta afirmaţiile făcute de Mihăeş.