Trimite e-mail | Printeaza
Politic
16.11.2017

Moldova şi Polonia îşi consolidează cooperarea bilaterală

Moldova şi Polonia îşi consolidează cooperarea bilaterală

Relaţiile moldo-poloneze şi posibilităţile de dezvoltare în continuare a acestora au fost discutate astăzi de Prim-ministrul Pavel Filip şi noul Ambasador al Republicii Polonia în ţara noastră, Bartłomiej Zdaniuk. Şeful Executivului i-a urat mult succes diplomatului şi l-a asigurat de toată susţinerea în exercitarea mandatului.
 
Părţile au constatat că în prezent există o colaborare strânsă între Republica Moldova şi Polonia. Premierul Pavel Filip a apreciat atât sprijinul Poloniei pe dimensiunea bilaterală, cât şi suportul acordat în parcursul european al Republicii Moldova. „Parcursul european este pentru noi o chestiune internă. Ne dorim să facem reforme aici, în Republica Moldova, astfel, încât să ridicăm nivelul bunăstării cetăţenilor noştri la cel european”, a spus Pavel Filip.
 
În context, Prim-ministrul s-a referit la relaţiile ţării noastre cu FMI şi UE, precum şi la principalele reforme promovate de Guvern. Între acestea: reformele în sistemul justiţiei, în domeniul social, măsurile întreprinse pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri. „Mai avem probleme, dar tendinţele sunt pozitive. Avem nevoie de susţinerea partenerilor de dezvoltare pentru a merge mai departe pe calea reformelor”, a notat Pavel Filip.
 
În acest sens, Ambasadorul Bartłomiej Zdaniuk a confirmat interesul şi disponibilitatea Poloniei de a susţine eforturile de integrare europeană a Republicii Moldova şi de modernizare a ţării. „Aveţi în noi un prieten bun, care vrea să vă ajute şi care este interesat să dezvolte proiecte în toate domeniile de interes reciproc”, a punctat diplomatul polonez. În context, Ambasadorul a informat despre iniţiativa părţii poloneze de a împărtăşi din experienţa şi bunele practici de dezvoltare a Centrelor sociale orăşeneşti.
 
O atenţie aparte în cadrul dialogului a fost acordată şi modului de utilizare a creditului polonez destinat dezvoltării agriculturii în Republica Moldova. Premierul Pavel Filip a menţionat că vor fi identificate cele mai eficiente modalităţi de utilizare a acestui împrumut. Totodată, Premierul s-a pronunţat pentru extinderea prezenței investițiilor poloneze în economia naţională.
 
Părţile au mai făcut un schimb de opinii privind dialogul politic, cooperarea comercial-economică şi culturală dintre Republica Moldova şi Polonia. Pavel Filip a apreciat în special susţinerea Poloniei în implementarea politicilor de dezvoltare a ţării noastre, precum şi sprijinul politic din partea statelor Grupului de la Vișegrad, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus