19:06:21 19.04.2024
Stiri

PAS afirmă că ministra Monica Babuc a preluat o inițiativă a Maiei Sandu și anunță că va monitoriza implementarea reformei

Social 16.11.2017 18:32 Vizualizări1246 Autor: Ziarul National
PAS afirmă că ministra Monica Babuc a preluat o inițiativă a Maiei Sandu și anunță că va monitoriza implementarea reformei


După ce ministra Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a anunțat zilele trecute că a inițiat consultările privind simplificarea curriculei școlare, iar Liceul Academiei de Științe a Moldovei ar putea servi exemplu, reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) anunță că vor monitoriza acest proces început pe timpul când Maia Sandu ocupa funcția de ministră a Educației.

Vicepreședinta PAS, Liliana Nicolaescu-Onofrei, care a fost viceministră a Educației până în 2015, a declarat astăzi, într-o conferință de presă, că echipa Maiei Sandu a acceptat încă în 2013 experimentul la acest liceu privind flexibilitatea programului de studii, care prevedea doar șapte-opt discipline studiate aprofundat de către elevi.

„La finele anului de studii 2015-2016, existau premise serioase pentru ca acest plan de învățământ să fie propus ca opțiune, pentru o implementare pe scară mai largă în sistemul educațional din Republica Moldova. După plecarea din minister a echipei conduse de Maia Sandu, unii angajați ai ministerului, printre care se numără, în speță, fostul șef al Direcției învățământ preuniversitar, Valentin Crudu, care în scurt timp a revenit în această funcție, au considerat că experimentul și rezultatele lui foarte bune pot fi neglijate și date la gunoi. Astfel, în august 2016, în loc să examineze rezultatele și să ia decizii informate, Ministerul Educației a emis o dispoziție prin care a interzis implementarea acestei inovații”, a relatat Liliana Nicolaescu-Onofrei.

Potrivirt sursei, după intervenția elevilor și a profesorilor de la acest liceu, ulterior a fost adoptată o variantă de compromis, iar actuala conducere a ministerului intenționează să preia această experiență.

Drept urmare, reprezentanții PAS au anunțat că lansează o campanie de strângere de semnături, „Flexit”, în sprijinul ducerii la bun sfârșit a acestei inițiative.

„Suntem cu ochii pe minister pentru că această reformă este mult prea importantă pentru a fi compromisă. Considerăm binevenită declarația doamnei ministru Babuc cu privire la inițierea consultărilor cu elevii la acest subiect, dar ținând cont de experiența altor reforme implementate de către PD și compromise, considerăm că atât noi, cât și societatea civilă trebuie să continue să pună presiune”, a menționat Dan Perciun, președinte al PAS Youth.

Reprezentanții PAS afirmă că planul de învățământ experimentat de către Liceul AȘM în perioada 2013-2015 merită a fi propus de către minister în calitate de plan de alternativă în instituțiile de învățământ din R. Moldova, pentru că motivează elevii să se implice în activități comunitare, de voluntariat, de cercetare științifică, inclusiv în afara instituției de învățământ.

Dan Perciun a exemplificat necesitatea unei asemenea reforme prin faptul că numărul de discipline obligatorii studiate actualmente în liceu este excesiv, în comparație cu majoritatea statelor europene. În Marea Britanie elevii studiază doar 3-5 discipline obligatorii în ultimii doi ani de liceu, iar în Germania, Olanda, Danemarca, Suedia, Norvegia elevii aleg 6-7 discipline de studii în ultimii doi ani de instruire preuniversitară. Totodată, numărul de ore alocate pentru clasele 11-12 în Republica Moldova este de 2 000 - 2 135 și depășește cu mult numărul orelor alocate în statele menționate anterior - până la 1 700.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md