Mai multe cauze penale au fost pornite pe marginea alimentației copiilor în școli și grădinițe

Parlament-Moldova4-696×464
Foto: Moldova.org

Mai multe persoane responsabile de alimentația copiilor în instituțiile de învățământ și agenți economici implicați în aranjarea licitațiilor pentru aprovizionarea cu produse alimentare a școlilor și grădinițelor sunt vizate în cadrul a cinci sentințe de condamnare. Alți cinci inculpați sunt cercetați penal în diferite cauze penale de trucare a licitațiilor. Informația a fost prezentată de către șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, în cadrul unor audieri parlamentare.

Viorel Morari a precizat că în total pe marginea abaterilor constate au fost intentate 32 de cauze penale. În cadrul procedurilor de investigație au fost depistate mai multe nereguli, precum: favorizarea unui grup de agenți economici, falsificarea ofertelor și prețurilor, fondarea de noi firme pentru a evita lista neagră de la Agenția de Achiziții Publice, transmite IPN.

Directorul adjunct al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Ion Toma a comunicat că au fost scoase din uz peste o mie de kilograme de produse alimentare neconforme sau cu termen de valabilitate expirat. În urma verificărilor efectuate la instituțiile de învățământ, s-a constatat că nu toate blocurile alimentare corespund cerințelor sanitare. Utilajul frigorific, sistemele de aprovizionare cu apă și canalizare, tehnica și vesela pentru bucătării sunt uzate în toate instituțiile.

Secretarul general de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, a menționat că pentru responsabilizarea factorilor decizionali privind organizarea alimentației în instituțiile de învățământ la toate etapele procesului au fost elaborate mai multe acte normative, care se află la etapa de examinare, avizare sau expertizare. Totodată, pentru anul 2018 este preconizată o creștere a cuantumului resurselor financiare destinate alimentației copiilor.

Chiar dacă audierile au durat câteva ore bune, aleșii poporului nu au aprobat o hotărâre privind situația creată și au decis să înainteze repetat recomandări autorităților responsabile pentru soluționarea problemelor existente în domeniu.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente