(video) Schemă frauduloasă la mai multe stații PECO din Moldova. Lunar, clienții ar fi fost înșelați cu până la 10 tone de combustibil

53001-peco_XL

Ofițerii Direcției investigarea fraudelor economice a Inspectoratului Național de Investigații, în comun cu Procuratura municipiului Chișinău, oficiul Rîșcani, la solicitarea companiei Petrom Moldova, au documentat activităţile ilicite a unui grup de persoane suspectate de înșelare a clienților, escrocherie și evaziune fiscală.

Timp de cinci luni de documentare, oamenii legii au stabilit că suspecții care acționau  în mai multe rețele de distribuție de carburanți, au utilizat o schemă frauduloasă de dobândire a bunurilor altei persoane prin instalarea în coloanele de distribuire a petrolului de la staţiile de alimentare cu combustibil din țară, preponderent din mun. Chișinău, a unor plăci cu cablaj confecționate artizanal. Astfel, consumatorii erau înșelați cantitativ la achiziționarea carburantului în proporție de circa 5 la sută, anunță poliția.md.

În consecință, fiecare stație PECO implicată în schemă, lunar înșela consumatorii cu circa 7,5 – 10,0 tone de combustibil, astfel, depășind suma de 120 000 lei.

La 18 octombrie curent, poliția a efectuat percheziții la stațiile PECO din toate lanțurile de benzinării,  precum și  la domiciliile, oficiile și autoturismele persoanelor bănuite, unde au fost depistate și ridicate dispozitivele de speță, inclusiv accesoriilor acestora, cum ar fi memorii fiscale și plăci cu cablaj, componente a plăcilor de bază a coloanelor de distribuție a combustibilului, camblaje imprimate cu componente și fără componente, diferite utilaje destinate pentru pregătirea/modificarea plăcilor etc.

De asemenea, la organizatorul grupului, au fost depistate un set de înscrisuri de evidență a carburantului sustras, inclusiv a proceselor de valorificare ulterioară a acestuia (vânzări ilicite și necontabilizate, etc.).

Persoanele implicate își recunosc vina integral, acestea fiind cercetate în stare de libertate.  

La moment, organul de urmărire penală a pornit o procedura penală, iar dacă  bărbații vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă  închisoare de până la 6 ani.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente