/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ A început tipărirea buletinelor de vot. Vor fi tipărite peste 600.000 de buletine de vot

missing
15 noiembrie 2017, ora 17:38

Pentru referendumul de duminică vor fi tipărite 632 de mii de buletine de vot, dintre care 413 mii în limba română și 218 mii – în limba rusă. Lățimea buletinului de vot va fi de 16 centimetri, iar lungimea de 12 centimetri. Chișinăuienii vor trebui să răspundă la o singură întrebare, iar ștampila de vot va trebui aplicată în unul din cercurile: „Pentru” sau „Contra”.

„Noi dăm start tiparului, după care în ziua de vineri aceste buletine vor fi distribuite. Începând cu ora 11 pentru municipiul Chișinău”, susține Alina Rusu, președinte CEC.

Întrebarea din buletinul de vot a fost formulată de Consiliul Electoral de Circumscripție Chișinău. „Procesul de tipărire este supravegheat de către funcționarii Comisiei Electorale Centrale și de către instituția implicată în acest proces. Buletinul pentru referendum este aplicabil în dependență de întrebarea adresată și ca de-obicei sunt două variante de răspuns cine este pentru susținerea referendumului de revocare și cine este împotrivă”, adaugă Alina Rusu.

Procedura de vot va fi una standard. Buletinele au semne holografice de protecție, iar acestea pot fi văzute doar cu lupa. „Este protejat de semnele de protecție care/adică nimeni nu știe. Doar noi cei care suntem implicați cu buletinele”, adaugă Nicolae Ciorescu, șeful secției tipar.

Vineri, buletinele de vot vor fi aduse la Consiliul Electoral de Circumscripție, iar ulterior vor fi repartizate birourilor electorale. Plebiscitul, inițiat de socialiști împotriva lui Dorin Chirtoacă, ne va costa 9 milioane de lei. Pentru ca referendumul să fie considerat valid, la urne ar urma să se prezinte 1/3 din persoanele cu drept de vot din Chișinău, iar Dorin Chirtoacă va fi demis doar dacă împotriva sa vor vota 163 de mii 571 de orășeni, adică tot atâția câți l-au susținut, în turul doi al alegerilor din 2015.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram