Actualitate

În 9 luni băncile au eliberat numerar de 83,2 miliarde lei. Unde au ajuns banii

Potrivit BNS, din cele 83,2 miliarde lei, peste 37% (30,93 miliarde lei) au fost folosite pentru cumpărarea valutei străine de la persoane fizice, 37,5% (31,2 miliarde lei) –  în alte scopuri nedeclarate şi doar 11% (circa 9,1 miliarde lei) – pentru salarii, burse, plăți sociale, plata pen­sii­lor, indemnizațiilor și despăgubirilor de asigurare.

Totodată pentru pentru achiziționarea produselor agricole a fost eliberat numerar în valoare de doar 1,66 miliarde lei, în scădere cu 9,4%.

În aceeaşi perioadă de ianuarie-septembrie 2017, încasările în numerar în instituțiile financiare au însumat 82,19 miliarde lei, fiind în creștere cu 9,6% față de încasările din perioada respectivă a anului precedent, susţine Biroul Național de Statistică.

Potrivit BNS cele mai semnificative majorări s-au înregistrat de la încasările din impozite și taxe – cu 31,9%, dar acestea au o cotă de doar 2,4% din total.

De la întreprinderile care prestează alte servicii încasările au crescut – cu 20,9%; din plățile pentru chirie și servicii comunale – cu 17,6%; de la comercializarea mărfurilor de consum, indiferent de canalul de desfacere – cu 10,9% şi de la vânzarea valutei străine persoanelor fizice – cu 6,3%.

În acelaşi timp s-a înregistrat o scădere cu 15,7% a încasărilor de la întreprinderile care prestează servicii de transport – cu 15,7%.

Cele mai semnificative încasări, circa 56,6% se fac de la comercializarea mărfurilor de consum, indiferent de canalul de desfacere, scrie mold-street.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *