11:56:36 28.03.2024
Stiri

„Iubea lenea și solitudinea”: Un istoric din Rusia explică de ce Lenin a DISTRUS economia Rusiei

Știri 15.11.2017 09:30 Vizualizări1597 Autor: Ziarul National
„Iubea lenea și solitudinea”: Un istoric din Rusia explică de ce Lenin a DISTRUS economia Rusiei Business Insider


Se obișnuiește să se considere că Rusia pre-revoluționară era o țară înapoiată fără speranță, pe care Lenin a adus-o pe drumul dezvoltării și modernizării. Istoricii moderni resping acest mit comunist. Economia Rusiei era în creștere, iar atunci când bolșevicii au făcut-o „planificată”, a ieșit un dezastru. Revista „Ogoniok” explică de ce Lenin a fost un „manager” prost pentru Rusia.

Atunci când Karl Marx a scris despre necesitatea înlocuirii pieței capitaliste cu una planificată, el nu a explicat cum să se facă acest lucru. Bolșevicii au improvizat conform cu abilitățile lor intelectuale și au implementat ideea lui Marx în cel mai simplu mod – prin naționalizarea economiei. Ca urmare, cea mai mare economie din lume a fost distrusă. Banii nu mai valorau nimic, oamenii și-au pierdut economiile, devenind dependenți de noua putere.

În același timp, nimic din ce a promis Lenin nu s-a putut înfăptui. Tramvaiele au devenit gratuite, dar nu mai ieșeau din depouri pentru că erau stricate. Medicamentele erau gratuite, dar au dispărut din farmacii. Apartamentele erau gratuite, dar nu existau lemne cu care să fie încălzite. Băile erau gratuite, dar fără apă. Hainele erau împărțite la toată lumea, dar nu ajungeau pentru toți.

Lenin nu a lucrat niciodată în viața lui, fiind un „revoluționar de profesie”. În 1917, el a spus: „Fiind un om care nu a fost niciodată în nevoie, nu m-am gândit cum să obțin pâinea. Pâinea a fost pentru mine ceva de genul unui produs secundar al scrisului”.

Într-un fel, el trăia într-o lume a abstracțiilor pe care a încercat să o facă reală. Era o persoană rece și indiferentă. Suferința altor oameni nu-l interesa. Nu voia să știe nimic despre asta. Însă avea grijă de el însuși. Soția lui, Nadejda Krupskaia, spunea că, în cea mai mare parte, lui „Volodia îi place liniștea și să fie curat”. Lenin însuși, după evenimentele din octombrie 1917, a admis în scrisoarea către mama sa: „Lenea și solitudinea sunt cele mai bune pentru mine”.

La Kremlin, familia lui Lenin avea un apartament cu patru camere, cu mai mulți „servitori”. Dar, mai presus de toate îi plăcea să trăiască în afara orașului, în fosta moșie a primarului de Moscova, în Gorki – într-o casă cu etaj și coloane de piatra albă. Acolo era păzit de peste 30 de ofițeri de securitate.

Apartamentul de la Kremlin, însa, a rămas în folosința familiei sale. Când a ordonat să se facă reparații acasă, Lenin știa deja cum funcționează sistemul creat de el, și l-a instruit pe gestionarul de la Kremlin: „Vă îndemn categoric să-i transmiteți (foarte serios) șefului muncitorilor, să finalizeze lucrările complet la 1 octombrie. Absolut complet…Și să le spuneți în plus de la dvs.: nu voi tolera încălcarea termenului limită. Găsiți-mi cei mai vrednic constructor, vreau să știu numele lui”.

Ca urmare, 160 de persoane au lucrat la apartamentul lui Lenin 24 din 24 pentru ca locuința să fie gata la termenul specificat.

Sursa: paginaderusia.ro


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md